Home Vijesti Donacija iz dijaspore bolnicama u Sandžaku

Donacija iz dijaspore bolnicama u Sandžaku

284
0

Predstavnici dijaspore rodom iz Tutina donirali su vrijednu medicinsku opremu ustanovama u Tutinu, Novom Pazaru i Sjenici. Osim bolnice opremu je dobio i  Dom za lica mentalno ometena u Tutinu. Svjesni teške situacije u Sandžaku, građani Tutina koji žive i rade u dijaspori su se za veoma kratko vrijeme organizovali i poslali neophodnu pomoć Covid ambulantama u gradovima u Sandžaku.

Medicinske aparate sa pratećom opremom, Domu zdravlja u Tutinu dostavio je Altan Gegić koji je posredovao ovoj akciji, a direktor tutinskog Doma zdravlja dr Kemal Ćorović se ovom prilikom zahvalio svojim sugrađanima iz dijaspore, istakavši da je pomoć stigla u pravo vrijeme, jer se Tutin, kako kaže, nalazi u veoma teškoj situaciji.

Najbliže punjenje kiseonika je u Kraljevu i ova donacija koja se sastoji od oksigenatora i  je veoma bitna jer omogućava da, pacijentima kojima se dešava pad saturacije odnosno pad koncentracije kiseonika u krvi odmah reaguje, da se ne čeka sa bocama sa kiseonikom”, rekao je direktor Ćorović.

Ovo je prvi dio opreme koji je dostavljen. U toku sljedeće nedjelje biće dostavljen drugi dio opreme Covid ambulantama u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru.

Obezbijedili smo trideset aparata-oksigenatora, od kojih smo sedamnaest uzeli a trinaest će biti u toku sljedeće nedelje, najverovatnije do srijede ili četvrtka. Treba da se obavi servis a ovi danas su servisirani. Još pet oksigenatora će doći iz Dortmunda od Hamda Salkovića i njegove porodice”, kazao je dr Altan Gegić.

Dio opreme je proslijeđen i građanima koji su već na kućnom liječenju. Altan Gegić je medicinski radnik koji je u službi narodu u Tutinu pored redovnog posla u bolnici i sa svojom organizacijom preko koje pomaže ljudima u nabavci medicinske opreme u posljednih nekoliko godina. On je pozvao sve ljude iz dijaspore, ali i sa naših prostora da se pridruže akciji, jer sa ovom opremom nije završena akcija skupljanja medicinskih uređaja.

SANA