Akademik Zukorlić: Vlast mora biti podređena interesu naroda

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, akademik Muamer Zukorlić, je u 16. besjedi govorio na temu „Država, vlast, narod“.

Akademik Zukorić kazao da je narod jedina suštinska vrijednost, a da bi država i vlast trebali biti servisne vrijednosti u službi naroda. Istakao da je narod ciljna kategorija, zbog kojeg postoji sve ostalo.

– Šta je smisao postojanja države i njena uloga? Da li je država vrijednost koja je nužna i neophodna sama po sebi? Kroz ljudsku povjest imamo situacija i primjera kada je država bila smisao sama sebi, međutim to nije pravi i stvarni smisao postojanja države, i to nije svijetla strana historijata postojanja i funkcioniranja država. Dakle, država spada u one kategorije vrijednosti i smisla koje nisu same po sebi vrijednost, već su neka vrsta vrijednosti koja ima kategoriju sredstva, odnosno o nečemu što treba da nas dovede do neke vrijednosti. Ukoliko tretiramo ova tri pojma narod, država i vlast, možemo zaključiti da je narod jedina suštinska vrijednost među ovim pojmovima. Ako bismo gradacijski formirali ovu listu na prvom mjestu bi bio narod, na drugom mjestu država i na trećem mjestu vlast. To bi značilo da je narod ciljna kategorija, zbog kojeg postoji sve ostalo. Zbog narod postoji i država i vlast. Zbog države postoji vlast a zbog vlasti ne postoji ništa. Ovo je ono što jeste osnovni i ključni smisao harmonije ovih odnosa, logična i etički utemeljen. Da li je tako u praksi? U uređenim državama ova lista izgleda ovako, u neuređenim državama samo okrenite listu. U neuređenim državama je na vrhu liste vlast, pa država, pa narod. To znači da u neuređenim državama zbog vlasti postoje i država i narod. Istina, postoje trenuci kada se i u neuređenim državama nastoji predstavi drugačija slika, to je obično u vremenu predizborne kampanje.

Akademik Zukorlić javnost podsjetio na primjere zloupotrebe vlasti, posebno u periodu kada je na mjestu predsjednika bio Boris Tadić.

– Sjećam se teških dana kada smo imali nasrtaje tih političara na naš integritet i lični i institucionalni, na Islamsku zajednicu, na njihov pokušaj obračuna sa nama, na slanje policije, specijalnih snaga…zloupotrebu vlasti protiv nas koji im nisu htjeli kleknuti. Sjećam se šta im je bio izgovor, kada bi mi kazali nešto kritički o predsjedniku države tada, ili o vladi, o nekim ministrima… u takvim situacijama skoro sve vlasti imaju skoro identičan izgovor, oni te odmah proglase državnim neprijateljem. Kada kažeš neku kritičku riječ protiv tadašnjeg predsjednika, on neće da kaže oni su napali mene, mene su kritikovali, mene samtraju lošim… ne, ne, on kaže oni su napali državu. Čekaj predsjedniče jesi li ti Luj XIV.

Akademik Zukorliuć se osvrnuo i na korupciju, kazavši da smo postali društvo u kojem je normalno se kupuju radna mjesta (glasovima ili parama) i naučni radovi.

– Nema uređene države ukoliko vi imate korupciju kao nešto potpuno normalno u ovoj zemlji. Šta da očekujete ukoliko je normalno da ne možete da se zaposlite osim preko vladajuće partije koja drži tu opštinu ili grad. Možete da ste Nikola Tesla ili Anšajn, vi ste za njih niko i ništa ukoliko niste u partijskoj sprezi koja funkcioniše ucjenama kroz političke usluge – mi ćemo ti zaposliti dijete ako nam doneseš glasove.  Ne možete računati na uređenost države u kome su suspendovani svi mogući oblici kvaliteta u selekciji kadrova. Ako im ne trebaju glasovi onda ima tamo neki partijski povjerenik i zna se, ovo radno mjesto je 3.000 eura, ovo 5.000 eura, ovo 7.000 eura, ovo 10.000 eura i to znaju svi, isto kao što kroz tkz. skriptarnice ispred Univerziteta postoji opće poznat način kupovine diplomskih, master i doktorskih radova. I to svi znaju a svi se prave da ne znaju. I to kroz prešutan odnos dobija neku vrstu zvaničnosti. Tu je i selektvino progonjenje privrednika koji nisu bliski onim političkim strukturama koji kontrolišu inspekcijske službe. Oni to hoće, da vas natjeraju da nenormalno postane normalno, da nelegalno postano legalno… da se zlo i sve što je loše ne tretira tako. Nije problem kada vas nešto natjeraju na silu, jer kada vas na nešto tjeraju silom, a vi se moralno i duhovno opirete, onda oni nisu stabilni, što im oslabi sila oni će da padnu. Ali je problem ako vas slome moralno i duhovno, pa vama postane nenormalno postane normalno. E to je produkt činjenice da je listi prioriteta na vrhu stavljena vlast. Narod je postao cilj, narod je postao gorivo.

Akademik Zukorlić se govorio i o fenomenu lojalnosti prema državi.

– U razvijenim zemljama postoji percepcija odnosa u državi na temelju društvenog ugovora. Šta je to društveni ugovor? To je ugovor između države koju predstavlja vlast i naroda sa druge strane. Taj ugovor je baziran na definiranju prava i obaveza, gdje se definira međusobna lojalnost u smislu prava i obaveza. To znači da postoji set prava i sa jedne i sa druge strane i set obaveza i sa jedne i sa druge strane. Uređena država ima ravnotežu između prava i obaveza u pogledu aktera i jedne i druge strane. A u stepeni te ravnoteže se ogleda kvalitet uređenosti jedne države. Samo ukoliko se uspostavi ravnoteža između prava i obaveza i sa jedne i sa druge strane možemo imati društvo blagostanja, prosperiteta, napretka.

Zukorlić kazao da se analizom odnosa države prema narodu, kroz mehanizam vlasti, može ocijeniti gdje se mi kao društvo nalazimo.

– Nezamislivo, neprihvatljivo to dresiranje naroda se zahvaljuje vlastima, a trebalo bi da obrnuto, jer vlast postoji zbog naroda, primaju plate od naroda, a ne narod od njih. To je dokaz neuređenosti državnih mehanizama od lokalne samouprave pa dalje. To je dokaz poniženosti naroda, i pokazatelj da se narod nalazi treći na onoj rang listi o kojoj smo govorili.

Akademik Zukorlić ocijenio da se kvalitet države uređuje neposredno kroz vlast, a posredno kroz narod, jer narod koji bira lošu vlast snosi odgovornost i za stanje države i za odnos vlasti prema njemu.

– Ne možemo imati kvalitetnu vlast bez obrazovanog naroda, bez naroda koji baštini prave vrijednosti. Zato se promjene obično teško dešvaju. Teško se vrše kada nemate dovoljno izraženu svijest i tradiciju državnosti, uređenog društva. U uređenim zemljama na Zapadu izbori su prefinjena kulturološka aktivnost. Kod nas šta se dešava… imamo huligane koji uzurpiraju biračka mjestima, gdje ni policija ne može da pomogne da se ima neko normalno stanje, imamo presing, ucjene, kupovinu glasova, falsifikovanje… i šta sada tu očekivati? Da bi se takva vlast smijenila u narodu mora da uzavri svijest, znanje, odlučnost, pa da se on masovno okrene protiv takve vlasti, da bi se neutralisalo ono što oni kradu po 5-10%, da ne bi mogli sa tom krađom glasova da zaštite svoje položaje, iako nemaju podršku većine građana.

Akademik Zukorlić zaključio da država mora biti podređena interesu naroda, država je mehanizam koji treba da služi narodu, a vlast je ljudski faktor u tom mehanizmu.

– Samo na takvim osnovama možete imati pravednu vlast i humanu državu. To su mehanizmi koji su podređeni narodu, poručuje Zukorlić.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img