Home Vijesti MUFTIJA SANDŽAČKI KLANJAO BAJRAM NAMAZ U PLAVU

MUFTIJA SANDŽAČKI KLANJAO BAJRAM NAMAZ U PLAVU

118
0

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević klanjao je danas (24. 05. 2020.) Bajram namaz u džamiji Sultaniji u Plavu a nakon toga je održao prigodnu bajramsku hutbu.

Imam džamije Sead ef. Jasavić-prof. prije Bajram namaza je održao vazi nasihat u kojem je podsjetio džemat na obaveze prema mnogobrojnim blagodatima koje nam Milostivi Stvoritelj neprestano daje te da vjernici ne smiju biti zatečeni nespremni kada naiđu iskušenja i krize poput pandemije Covid 19 koju smo preživjeli a koja je evo hvala Bogu na izmaku. Kratko pojasnivši kako se klanja bajram namaz toplu dobrodošlicu je izrazio muftiji sandžačkom hfz. Kujeviću.

Nakon klanjanja dva bajramska rekata muftija je održao hutbu u kojoj je uputio tri temeljne poruke.

“Bjaram je dan radosti, veselja i sreće. Zato nam je Mudri Zakonodavac i propisao da učimo tekbire iz zahvalnosti na uputi, Kur'anu, poslaniku, islamu, imanu i svim ostalim nimetima koje su nam date. Danas su najsrećniji oni koji su probdjeli mjesece ramazan u izvršavanju naredbi i izbjegavanju zabrana.

Islam nas uči redu, harmoniji i disciplini. Na takav odnos nas poziva savršeni sklad u kosmosu i svemiru. Zatim svi propisi našeg vjerozakona, kao što su namaz, post i drugi, podstiču nas na preciznost, tačnost i uređenje naših života i djelovanja na nivou individue i cjele zajednice. Ako pogledamo današnje stanje ummeta Muhameda alejhi selam naći ćemo na žalost jednu suštu suprotnost spram teorije i djela u stvarnosti kada je u pitanju ovaj kuransko-sunnetski princip.

Na kraju želim da podvučem da smo dužni da uzmemo cjelu Knjigu snažno i bez selekcije. Zato ustrajite u pokornosti Uzvišenom Allahu u svemu što je propisao i tražite slast u tome pa ćete živjeti najveći stepen sreće i zadovoljstva. Radimo na ličnom i kolektivnom usavršavanju, napredujmo na svim poljima i čvrsto koračajmo pravim putem.

U svijetlu ovih poruka i pouka neka je svim muslimanima u Sandžaku, Bosni i cijelom ummetu Bajram mubarek.”

Informativna služba Muftijstva