Home Vijesti U Novom Pazaru nije bilo otpuštanja radnika tokom vanrednog stanja

U Novom Pazaru nije bilo otpuštanja radnika tokom vanrednog stanja

194
0

Broj nezaposlenih u Novom Pazaru, tokom vanrednog stanja, nije povećan, već kako iz Nacionalne službe za zapošljavanje ističu, čak je neznatno i smanjen, što ukazuje da nije bilo otpuštanja radnika.

Direktor filijale u Novom Pazaru, Fahrudin Đekić, ističe da niko sa evidencije Nacionalne službe neće biti izbirsan, već će biti obavješteni od strane savjetnika o slijedećem datumu zakazanog javljanja, putem maila ili elektronskom porukom.

“Ono što želimo da kažemo svima koji su u evidenciji Nacionalne službe, niko neće biti izbrisan. Puno građana se brine da li će biti izbrisano sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Mi čak sami prijavljujemo korisnike za redovno javljanje gdje oni automatski dobijaju poruku e-mailom kada im je zakazano naredno javljanje. Pošto mali broj naših građana ima e-mail, te poruke ne stižu do njih pa ih mi telefonskim putem kontaktiramo. Ukoliko iz nekog razloga nije ispravan broj, promjenjen je broj, ne javljaju se i na fiksni telefon, ili pak iz drugih razloga, i nismo do njih došli, trebaju znati da im je naredno javljanje tri mjeseca od predhodnog javljanja. Znači, ako je neko trebao biti prijavljen 15-tog maja onda će njegovo naredno javljanje biti 15-tog avgusta“.

Vanredno stanje nije poremetilo rad i usluge Nacionalne službe, pa če potvrde korisnici decijeg dodatka i korisnici materijalne novčane socijalne pomoći, biti brže, elektronskim putem dostavljene.

“Naši sugrađani dosta brinu sada o potvrdama za dječiji dodatak i socijale. Mi smo napravili dogovor sa nadležnim institucijama, sa centrom za Socijalni rad i Dječijom zaštitom. Ujedno im se i zahvaljujem. Oni direktno, od nas, pribavljaju te potvrde po službenoj dužnosti. Na taj način smo poštedeli naše građane od gužve, redova. Što se tiče potvrda za socijalu i dječiji dodatak, one će direktno biti od nas pribavljene“.

Iz Nacionalne službe za zapožvljavanje, napominju da je neophodno obavjestiti korisnike koji su iskazali zainteresovanost da se lično jave, mogu ostvariti svoja prava na neposredan način, direktnim dolaskom u filijalu uz obaveznu primjenu svih preporučenih epidemioloških mjera.

SANA – Z.B.