Home Vijesti Večeras nastupa Lejletu-l-Kadr

Večeras nastupa Lejletu-l-Kadr

251
0

Sa akšam namaza nastupa 27. ramazanska noć – Lejletu-l-Kadr, najodabranija noć u godini, u kojoj je počela objava Kur'ana. Vjernici noć Kadra provode u posebno intenziviranom ibadetu, klanjanju noćnih namaza, učenju Kur'ana, zikru.

Činimo dovu Allahu dž.š. da nam oprašta grijehe i briše naše grijehe. U ovoj kadarskoj noći smo posebno počašćeni i opraštanjem i brisanjem naših grijeha. Apsolutna većina naših vjernika sve do zore provodi ovu noć u posebnoj vrsti ibadeta. Čvrsto vjerujem da naši muslimani znaju cijeniti veličinu ove noći i da će Allah dž.š. ukabuliti njihove ibadete i njihove dove, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji

 

Ove godine, ipak, drugačiji ambijent

 

Ranijih godina smo se mi kroz noćne namaze pripremali za centralnu svečanost kada smo na Trgu Gazi Isa-bega Isakovića klanjali noćni namaz gdje je bilo više od 20 hiljada vjernika koji su dolazili iz raznih krajeva, džemata i mjesta Sandžaka, Srbije, Kosova, Makedonije, BiH. Ove godine noćni namaz provest ćemo u svojim kućama uz ono što nam je Allahov poslanik s.a.w.s preporučio da to više učimo u ovoj kadarskoj noći, poznata dova „Gospodaru moj Ti opraštaš, voliš opraštanje, oprosti i meni“.

 

Intervju s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji večeras od 21 sat u programu Sandžak TV