Dr. Plojović: Zekat je institucionaliziran još iz vremena Poslanika s.a.w.s.

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Još iz vremena Resulullaha s.a.w.s. zekat kao stroga obaveza svakog šerijatskog obveznika bio je institucionaliziran. U razgovoru kroz ramazansku emisiju “Pitanja i odgovori” sa fetva-i-eminom dr. Rešad-ef. Plojovićem dotakli smo se ove teme, premda da je posljednja trećina odabranog mjeseca Ramazana onda kada ljudi uglavnom daju zekat i sadakatul-fitr. Svaki način davanja zekata mimo Bejtul-mala, tj. zvanične i jedine legalne Islamske zajednice na prostoru gdje se živi je pogrešan način i dovodi ispravnost zekata u pitanje. Osvrćući se na pojedina udruženja, grupe, organizacije ili pojedince koji samoinicijativno prikupljaju zekat, pa onda raspoređuju gdje žele, ističe da takav način nema utemeljenje apsolutno nigdje.

“To nije postojalo u vrijeme Allahovog Poslanika i nije od njegovog suneta. To nije nešto što ima neku utemeljenost ili argument ni u Kur'anu ni u sunetu. Dakle, radi se o nečemu što je jedna novonastala praksa koja je, pod broj jedan sa aspekta islama neutemeljena, pogrešna, štetna i opasna za zajednicu. Jednom riječju, muslimani ne bi smjeli da budu dio takve vrste organizacije ovoga propisa, već bi morali stati u kraj tome i neučestvovati u takvim aktivnostima koje imaju za cilj da se zajednica uruši i da se jedan takav propis svede na materijalni interes kojeg neko želi na ovaj način ostvariti”, kazao je dr. Rešad-ef. Plojović.

Kada je u pitanju sadekatu-l-fitr, on služi da očisti naš post i tako zaštiti naše porodice i nas od iskušenja.

Cijelu emisiju “Pitanja i odgovori” posvećenu posljednjoj trećini mubarek mjeseca pogledajte u sklopu ramazanskog programa na STV.

SANA- Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img