Home Vijesti Muftija dr. Mevlud ef. Dudić: S malo sredstava i ljudstva uspjeli smo...

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić: S malo sredstava i ljudstva uspjeli smo imati Bedr u svojoj zajednici

253
0

Svaki čovjek, svaka generacija, svaka zajednica u svome životu i postojanju ima svojevrstan Bedr. Desio se 624. godine i o njemu se s historijskog aspekta može mnogo govoriti. Ipak, Bedr vječno traje.

 

–Sve dok je svijeta i vijeka svaki insan ima svoj Bedr, svoje izazove i svoja iskušenja. Stranu koju će prihvatiti. Iazov s kojim će se nositi. I na bedru su postojale dvije strane. Kur’an o tome govori, strana islama odnosno imana koju je predvodio Allahov poslanik s.a.w.s. i ona druga, šejtanska strana, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

 

Ovaj sukob bio je neizbježan kada je donesena Medinska povelja, kada se morala razlučiti istina od neistine

 

U medinskom periodu imamo pored šehadeta propisane namaze, zekjat, hadž. U Mekanskom periodu bila je samo borba za tevhid, udaranje temelja šehadetu. Poslanik a.s. bio je izazvan i morao je pripremiti vojsku na Allahovom putu da brani dostojanstvo vjere. Tada je i uputio dovu Allahu dž.š.- Gospodaru moj ako ova vojska izgubi i bude poražena tebi se neće imati ko obraćati i neće ti imati ko robovati.

Bedr je od izuzetnog značaja jer je 313 boraca na Allahovom putu predvođenih poslanikom Muhamedom s.a.w.s pobijedilo tri puta nadmoćniju vojsku.

 

Kvantitet je manje bitan u odnosu na kvalitet. I zato sve ove projekte koje smo dosad iznijeli i sve što je dosad urađeno prvenstveno zahvala pripada Allahu dž.š. S malo sredstava i ljudstva mi smo uspjeli imati svoj Bedr u svojoj zajednici, poručuje u intervjuu za STV izmešu ostalog muftija dr. Mevlud ef. Dudić