Home Vijesti U Srbiji ukupan broj potvrđenih slučajeva od COVID-19-2.447 osoba

U Srbiji ukupan broj potvrđenih slučajeva od COVID-19-2.447 osoba

409
0

U posljednja 24 sata u Srbiji je od posljedica korona virusa preminulo troje ljudi, rekla je na današnjoj konferenciji za medije dr. Darija Kisić Tepavčević . U posljednjih 24 sata testirane su 1074 osobe, 247 je pozitivno na korona virus.

“Od posljednjeg izvještaja u našoj zemlji je testirano 1070 osoba od kojih je 247 pozitivno. 2447 je ukupnih slučajeva, a 1349 je hospitalizovano, 108 osoba je na respiratoru. Ukupno je u Srbiji testirano 9626 osoba, a preminule su još 3 osobe. Preminule su osobe dvije osobe muškog i jedna ženskog pola, ukupan latalitetje 2,49 osto. Prosječan uzrast je 64,2 godine”, kazala je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Dosegnuli smo maksimum, on će trajati još desetak dana, dodao je epidemiolog dr. Predrag Kon.

“Najrestriktivnije mjere moraju sada da se sprovode, sada je najveća aktivnost virusa, sada on ima najveću mogućnost da se prenese. U toj situaciji je izolacija najvažnija. Treba još jednu stvar shvatiti. Nema više igranja kako se izolacija sprovodi, ona se sprovodi u bolničkim uslovima, zato su napravljene improvizovane bolnice. To treba da shvate i zdravstveni radnici kao dio svog poziva da zaštite pacijente i svoje porodice”.

Dodaju da je danas Svetski dan zdravlja i on je posvećen borbi protiv pandemije gdje zahvata čitav zdravstveni sistem i cijelo društvo, a krajnje je značajno i za ekonomiju.

“Mi svake godine sa vama proslavljamo Svetski dan zdravlja, a ove godine smo okrenuti jednom cilju. Zdrav čovek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, to je čuvena poslovica, ali sada imamo moć da pokažemo odgovornost, savesnost i dolazimo sigurno do cilja”, rekla je na konferenciji Kisić Tepavčević.

Pandemijske situacije su ozbiljne prirodne katastrofe i tako treba da budu tretirane zaključiju sa konferencije.

SANA / Tanjug