Na IUNP-u otpočela online nastava

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U skladu sa preporukom Ministarstva prosvjete a koja se tiče same nastave i njene organizacije u uslovima vanrednog stanja, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru otpočeo sa procesom online nastave.

Rukovodilac depratmana za računarske nauke dr. Šemsudin Plojović kazao da je Internacionalni univerzitet još 2009. godine razvio modul online nastave, te da je u rekordnom roku studentima omogućeno učenje na daljinu.

“Kao što za osnovnu i srednju školu oni koriste TV, mi idemo jedan korak više i da kažem ozbiljniji način jer mi imamo sinkronu nastavu gdje vi uvijek možete da slušate profesora, da postavite pitanje, da diskutujete, da pokažete vaš projekat i tako dalje. Od sutra nastava ide u svakodnevnim terminima kao što je bila do prošle nedjelje s tim što će učionice ostati prazne ali će online učionice biti pune. Sve ode redovno, nastava ide redovno, vežbe idu redovno, konsultacije idu redovno, ispiti će biti redovno, sve će funkcionisati onako kako treba, samo studenti neće morati da dolaze na univerzitet, nema pkupljanja, okupljanja će biti u online učionicama, na online kursevima.”

Realizaciju online nastave sprovodi IT služba ove visokoškolske ustanove. Dr. Plojović istakao da je najbitnije što studneti neće biti oštećeni u pogledu sticanja novog znanja.

Možda je vrijeme da se malo pohvalimo jer zaista evo već samo jedan dan nije imalo nastave, od sutra se kreće sa nastavom, sve će ići online, svi imaju svoje obaveze, studenti imaju obavezu da prate nastavu, da rade zadatke, da rade projekte, profesori imaju obavezu da održavaju nastavu, da sve to kontrolišu, asistenti održavaju vežbe, svi se pripremamo za sledeći ispitni rok, niko ne zna koliko ovo može da traje ali se pripremamo da onog trenutka kada sve bude moglo da se vrati u standardne tokove, to se vrati. Tako da na ovaj način svima ostaju svoje obaveze, sve ostaje isto, samo se viđamo na internetu, u elektronskim učionicama a ne na samom univerzitetu gdje fizički komuniciramo jedni sa drugima, komunacija ostaje ista, ja kao profesor držim predavanje a vi kao student možete da pitate šta god hoćete, možete da pokažete šta ste radili i da diskutujemo zajedno o nečemu, sve je organizirano na taj način da studenti ne budu oštećeni a da nikom drugom mnogo teže.”

U skladu sa proglašenim vanrednim stanjem, ispiti na fakultetima se odlažu do daljnjeg saopćeno je iz Ministarstva prosvjete, prenosi Blic.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img