O stanju u OŠ “Avdo Međedović” na sjednici Skupštine grada Novog Pazara

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su na današnjoj sednici odluku niz važnih odluka. Međutim, tačka o kojoj se najviše raspravljalo jeste prijedlog Stranke demokratske akcije Sandžaka koji je naknadno uvršten u dnevni red a u kojim je upućen zahtjev ministru prosvjete Mladenu Šarčeviću da imenuje direktora OŠ “Avdo Međedović” u skladu sa zakonom i na osnovu rezultata konkursa sprovedenog tokom januara.

Odbornik SDA Sandžaka Nafilj Sejdović za trenutno stanje u školi optužio Stranku pravde i pomirenja, što je otvorilo oštru polemiku.

„Kao što vidite poštovani građani, SPP uporno brani politiku Aleksandra Vučića u Sandžaku. Zbog toga što pojedini koji sede u Odborima za obrazovanje Skupštine R. Srbije i dotični koji treba da brane zakon i zakonitosti, upravo rade suprotno. U ime toga želim da pozovem sve odbornike kako bi prevazišli neželjenu situaciju a u cilju smanjivanja tenzija, napetosti i unemirenosti građana, da podržimo ovaj zaključak”, kazao je Odbornik SDA , Nafilj Sejdović.

„Ja sam očekivao da ćete nešto kazati o skoro 5miliona duga u OŠ”Avdo Međedović”, a koji je vaš stranački funkcioner, do skoro i direktor ove škole, a napravio je i ostavio na teret toj školi. Očekivao sam da ćete nešto opovrgnuti oko 30 stranačkih funkcionera, među kojima je i kćer direktora, snaha kao i mnogo šira rodbina, koja je upošljena a o tome ništa niste rekli. Govorili ste o drugim temama, sekirali se za državu, za region. Gospodine Sejdoviću, recite nam zašto je vaš stranački funkcioner napravio nepotizam u ovoj školi, zašto danas vrši nasilje neko ko je penzioniran i nema nikakvo pravo da bude u toj školi, da izlaže stresu đake. Ujedno, kako opravdavate to da 600 roditelja, čija djeca pohađaju nastavu u toj školi, zahtjeva da se normalizuje situacija,  a vi dovodeći ljude iz drugih naselja pred ovu školu, niste dozvolili nikome da dođe u tu školu i samim tim ste zloupotrebili našu djecu”, istakao je Odbornik SPP, prof.dr. Jahja Fehratović.

„Vama se obraćam građani Novog Pazara, nadam se da ćete imati priliku da vidite izlaganje Jahje Fehratovića iz SPP-a. Svo vrijeme ono što smo govorili, je tačno. Oni rade u službi ovog sistema. Niko nije nijednu riječ pomenuo protiv njih, a jedini njihov cilj je da rade u službi ovog sistema”, dodaje Odbornik SDA , Nafilj Sejdović.

„Nama kažu da radimo za Vučića, oni koji su sa Vučićem u koaliciji u Novom Pazaru. I nama kažu da radimo za Vučića, oni koji su sa Vučićem u koaliciji u Tutinu, bez da SNS uopšte ima tamo svog Odbornika, već je to predstavljeno kao način da postoji spona između lokalne vlasti i onih koji bi trebali da daju novac”, završava Odbornik SPP-a, prof.dr. Admir Muratović.

Šef odborničke grupe “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” dr. Muamer Bačevac optužio je SDA Sandžaka da ih je ucijenila kako bi podržali njihov zahtjev.

Način na koji je ova tačka predložena, nije bio korektan. Mi smo se zaista trudili da budemo iskren koalicioni partner. Pa i ono što se dešava u Sjenici, gdje bez ikakvih konsultacija smijenjen Načelnik Gradske Uprave, jedan brilijantan momak, mi smo još uvjek korektan koalicioni partner. Ovo što smo mi danas uvrstili u dnevni red, svi ćemo se složiti i ptice na grani znaju, da ova Skupština nema nikakve ingerencije u postavljanju direktora škola. Ovo je jedan običan papir koji neće imati nikakvu težinu u Ministarstvu. Neko će ovo baciti. A zbog čega je to tako, e pa zbog toga što ste na nas izvršili jedan ogroman pritisak da uradimo nešto što nije u skladu ni sa našim političkim angažmanom, niti je ljudski. A ovo nije taj način. Mi smo zaista primorani. Želja nam je, najiskrenija, da riješimo problem ove škole, to je značajna škola za Bošnjake, ako je već proglašena za školu od nacionalnog interesa. Upravo se obraćam vama, jer mi zaista pokušavamo da budemo korektan partner svima u ovom gradu i u interesu ovog grada. Zbog jedne tačke, zbog toga što bi u Novi Pazar došlo više odmilion eura, mi ćemo glasati za ovo. Iako znamo da nema nikakvu težinu”, oštro je odgovorio Odbornik SDP-a,  dr. Muamer Bačevac.

Stvarno stanje u školi, šta je pozadina protesta i zašto se na ovaj način djeca politički zloupotrebljavaju najbolje objasnila odbornica dr. Misala Pramenković.

Ono što me zanima, kao roditelja, jeste kada ja čujem od samog Ministra, mnogih instanci da u toj školi, a i iz ličnog iskustva u razgovoru sa djecom, rade osobe koje su upitnih diploma, izvinite ali mene mnogo više pogađa to nego što ćete vi na taj način željeti da zaštitite vaš stranački kadar kao i stranačke kolege. Govorimo o kršenju zakona konstantno. Ja ću vam rijeći da Zakon o obrazovanju i vaspitanju kao što je u članu 113 napisano da je zabranjeno stranačko organiziranje i djelovanje i korištenje tog prostora u stranačke svrhe). Mi imamo to stanje da u toku ovog stanja, čelnici SDA a to je pritom jednako BNV-u, su prisutni u samim prostorijama. Govorimo o roditeljima, među okupljenima nije bilo ni 5% roditelja. Gdje vam je peticija danas i pokažete potpise potpisanih roditelja, a ne memorandum SDA Sandžaka. Mi imamo peticiju preko 600 potpisa roditelja među kojima sam i ja, izjasnili smo se da smo protiv onoga što se dešava. Počelo je drugo polugodište, mi inaša djeca neupućeni, prvog dana nema nastave. Izvinite, zbog čega jer se u članu 105 istog zakona spominje to da prekid nastave jedinio može desiti od strane nadležnog Ministarstva. Mnogo je nelogičnosti u svemu ovome, mnogo je stvari ispolitizovano a zapravo, stvarni problemi te škole se stavljaju pod tepih”, završava Odbornica SPP-a, dr. Misala Pramenković.

Zahtev je na kraju usvojen, uz podršku odbornika Sandžačke demokratske partije. Odbornici SDA Sandžaka su po završetku sjednice odmah napustili salu, ne dajući izjave medijima, iako je to praksa.

SANA – Z.B.

  

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img