Organizirana javna tribina pod nazivom “Da udišemo čisto, jer dišemo isto”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Javna tribina pod nazivom “DA UDIŠEMO ČISTO, JER DIŠEMO ISTO” u organizaciji udruženja građana “Green love” iz Novog Pazara, organizirana je u prostorijana OEBS-a.

Na tribini su učešće uzeli predsjednica Skupštine grada, Hanadi Hajdinović, član Gradskog vijeća za pitanja životne sredine, Esad Fazlić i dr. Selma Bihorac iz Zavoda za javno zdravlje, a pozvan je bio i pomoćnik gradonačelnika za životnu sredinu, Ervin Čašić koji se na tribini nije pojavio.

Predsjednica udruženja građana „Green love“ istakla da je cilj tribini podići nivo svijesti građana.

„Nedavno smo dobili merač kvaliteta vazduha u Novom Pazaru, malo i nas kao udruženje Novog Pazara brinu rezultati pa smo povodom toga organizirali javnu tribinu sa ljekarom iz ZZJZ i sa donosiocima odluka da bismo vidjeli šta to treba da preduzmemo kako bismo poboljšali kvalitet vazduha u Novom Pazaru. Cilj tribine jeste da se podigne nivo svijesti, kako kod donosioca odluka, tako i kod građana o neophodnosti i hitnosti preduzimanja određenih mjera u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.“, istakla Nataša Đorđević.

Predsednica Skupštine grada Novog Pazara naglasila da je Skupština grada institucija koja je vrlo bitna u nadzoru politike zaštite životne sredine.

„Znamo da je lokalna samouprava i Ustavom RS-a i Zakonom o lokalnoj samoupravi organ koji ima nadležnosti i svoje obaveze što se tiče zaštite životne sredine a Skuptšina grada je jedan zakonodavni organ čija je uloga da bude karika između Gradskog vijeća, između raznih vrsta inspekcija ali naravno i mjesto gdje građani svojim inicijativama trebaju i naravno imaju mjesta za sve svoje primjedbe i sugestije tako da neki od mojih budućih koraka biće i ti da se i sama Skupština grada otvori više u vidu javnih rasprava, raznih tribina jer na taj način mi dajemo mogućnost a i to je pravo anših građana da oni budu informisani o tome šta lokalna samouprava radi u cilju očuvanja životne sredine.“, kazala Hanadi Hajdinović.

Član Gradskog veća za pitanja životne sredine istakao da se ovom tribinom željelo pojasniti građanima stanje vazduha u Novom Pazaru.

„Sam pojam očuvanja životne sredine podrazumijeva da se svi zajedno uključimo u borbu za očuvanje i uređenje životne sredine, dok se god ne priča o problemima ne mogu se problemi riješiti. Sistem zaštite životne sredine podrazumijeva mnogo činilaca, između ostalog tu su i NVO s jedne strane, s druge strane tu je i Gradska vlast, svi smo na jednom zajedničkom zadatku a to je očuvanje i unapređenje kvaliteta životne sredine u Novom Pazaru ali i okolini. Koliko god mi uspostavili i poboljšali komunalnu infrastrukturu jako je neophodno da se probudi i poveća svijest kod građana da zaista želimo tu bolju, ljepšu i čistiju životnu sredinu.“, istakao Esad Fazlić.

Moderator tribine bila je Andrijana Maksimović.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img