Usvojena Strategije bezbijednosti saobraćaja na putevima, na teritoriji Novog Pazara

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Problem bezbijednosti učesnika u saobraćaju bila je jedna od važnijih tema o kojoj je raspravljao parlament grada Novog Pazara.

Glasovima svih odbornika usvojena je Strategija bezbednosti saobraćaja na putevima kojom se planira da Novi Pazar bude među pet najsigurnijih gradova u Srbiji i da do 2025. godine bude prepolovljen broj poginulih i teško povređenih u saobraćaju, u odnosu na 2015. godinu.

„Ovo je jedna od onih tema na kojima je zaista nedopustivo da bilo ko je tretira na način da dobija političke poene, čak mi je i muka da navodim argumentacije za ovo. Ko god je imao prilike vidjeti onaj snimak od prije neki dan, nema šta više da pričamo, stanje je više nego alarmantno i zbog toga za sve ono što smatrate, obraćam se i nadležnim službama ali i većini, da SPP može da pomogne, izražavamo svoju spremnost da sve svoje kapacitete u tom pravcu stavimo na raspolaganju jer zaista to je jedno od gorućih pitanja“, istakao odbornik dr. Admir Muratović.

„Ovo je u suštini dobar Prijedlog i sigurno ćemo ga mi kao SDA Sandžaka podržati“, kazao Nafilj Sejdović.

„Prvi put skupština grada Novog Pazara usvaja jedan ovakav dokument koji pravi apsolutan presjek stanja, prikazuje mjesta, odnosno čvorne tačke koje su problem u našoj bezbijesnosti u našem saobraćaju i zaista pokazuje da je pred nama jedan veliki posao. Ja se zahvaljujem kolegama koje su, u ovom slučaju iz opozicije pristupili ovom obrazloženju ovog Prijedloga jako pristojno i korektno, imamo i mi djecu koja su stalno izložena ovom problemu i mislim da je ovo način i put na koji treba da rješavamo probleme građana Novog Pazara“, naglasio Muamer Bačevac.

„Kada je u pitanju Strategija bezbijednosti saobraćaja u gradu Novom Pazaru, opet ćete biti svjedoci da smo u nekoliko navrata predlagali dopunsku tačku po pitanju saobraćajnog kolapsa u Novom Pazaru i nikada nismo dobijali, nažalost, podršku skupštinske većine. Onda kada se dese neke nemile stvari ili incidenti i kada možemo svi da vidimo da imamo jedan neuređen grad kada je u pitanju saobraćaj, saobraćajna infrastruktura, parkiranje i sve ono što predstavlja jedan saobraćajni promet u Novom Pazaru, onda mi svi zavapimo i tek tada počinjemo da razmišljamo“, istakao dr. Mustafa Fetić.

„Nenamjensko trošenje novca kada je u pitanju poboljšanje bezbijednosti saobraćaja na teritoriji Novog Pazara mora da prestane. U 2019. godini prema zvaničnim podacima oko 29 miliona dinara se je slilo u budžetsku kasu grada Novog Pazara kao 30% naplate novčanih kazni, Zakon jasno definiše da 50% od tog novca se mora utrošiti u poboljšanje bezbijednosti u saobraćaju ali gospodo, poboljšanje bezbijednosti u saobraćaju ne znači krpljenje rupa, poboljšanje bezbijednosti u saobraćaju ne znači dijeljenje ležećih policajaca prema stranačkoj pripadnosti i njihovo šrafljenje na svakih 20 metara, poboljšanje bezbijednosti u saobraćaju ne znači kupovinu 400 metara ležećih policajaca i njihovo deponovanje na depou službe za uređenje gradsko-građevinskog zemljišta, poboljšanje bezbijednosti u saobraćaju znači ozbiljan pristup kako nam ne bi te stvari odnosile ljudske živote“, naglasio odbornik Edin Zećirović.

„Ovom prilikom želim da istaknem da je najveća odgovornost na Gradskoj upravi, nisu oni glavni krivci ali je najveća odgovornost na njima, psotoje odgovorne druge neke institucije kao i sami građani. Što se građana tiče moramo povećati tu neku kulturu u saobraćaju svi zajednički, što se tiče ostalih institucija i ustanova koje moraju da vode računa o ovom problemu, znate svi koje su to institucije i ovo je poziv i apel tim institucijama da se aktivno uključe u sprovođenju ove Strategije, odnosno ove mape puta na koji način treba ozbiljno da zajedničkim snagama, institucionalno rešavamo ovako važne probleme“, kazao odbornik Sead Redžović.

„Pitanje bezbijednosti đaka se okarakterisalo kao rizik veoma visoke vrijednosti, što zaista i stoji, konkretno se navode škole kako srednje tako i osnovne kod kojih postoje izražajniji, kod nekih malo manji problem ali generalno, skoro da nemamo školu koja je u potpunosti bezbedonosno uređena u tom segmentu“‚ istakla odbornica dr. Misala Pramenković

Sve odborničke grupe podržale su i odluku o ostvarivanju prava na novčanu pomoć jednoroditeljskim porodicama kojom je predviđeno da takve porodice dva puta godišnje dobijaju po 8.000 dinara.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img