Dr. Zukorlić o nestalim bebama – Do kraja ću biti na strani roditelja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas raspravu o Prijedlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić kazao da je ovo tema koja bi morala nadići sve partikularne, prije svega partijske interese i relacije.

– S jedne strane cijenim pokušaj da se i Prijedlogom ovog Zakona pomjerimo sa mrtve tačke i to jeste određeni iskorak, međutim, nisam siguran da je dobro da razumijemo ovo pitanje na način bolje donijeti Zakon bilo kakav nego nikakav i da ćemo donošenjem ovog Zakona zatvoriti ovo pitanje. Pitanje odnosa prema ukradenim bebama sa nivoa Narodne Skupštine, Izvršne vlasti, sudske vlasti, općenito države i cjelovitog društva, nije jedno od političko-pravnih pitanja, to je pitanje na kome mi ne definišemo samo odnos prema pitanju jednog od najgnusnijih zločina koji se zove krađa novorođene bebe, to je tema kojom mi definiramo odnos prema sebi i zato ovo pitanje ne može biti jedno od običnih političko-pravnih pitanja. Zato moj stav prema ovom pitanju nadilazi i stav moje stranke i stav političkih partnera i bilo koju drugu relaciju jer određujući sopstveni stav prema ovoj temi, zapravo određujete sebe prema sebi i zato sugerišem da sa ovom temom ne žurimo u konačnici, čak i ako se donosi Zakon da se jasno kaže da je to samo prva stepenica a nipošto da je to zatvaranje tema jer ne možemo donositi Zakon i biti uvjereni da rješavamo problem a pritom nemati niti jednog roditelja od onih čija je beba ukradena ili nestala da je zadovoljan tim rješenjem.

Dr. Zukorlić dodao da ako se ovaj Zakon mora usvojiti onda treba buditi samo prva stepenica sa porukom da moramo do kraja ustrajati i biti na strani tih roditelja.

– Dobio sam mnogo predmeta među kojima su neki koliko su toliko uvjerljivi, toliko bolni i pokušavam da sopstvene emocije ovog trenutka kontrolišem i ne želim ulaziti u živopisne detalje vezane za te predmete, najnoviji predmet koji sam dobio tiče se porodice Hadžibulić iz Sandžaka, događaj je iz 95. godine u pitanju su blizanci, djeca koja su tri dana bila živa, roditelji su ih vidjeli i odjednom tačka, svaki trag se gubi, navodno djeca su umrla, bez mogućnosti uvida u bilo šta od njih, posmrtne ostatke, dokumentaciju i sve ostalo, još je tako uvjerljivih predmeta. Zato dame i gospodo shvatimo ovu temu da je jedna od onih na kojima se testira naš cjelokupni odnos, prije svega individualni a potom i opće-društveni u pogledu onih pitanja koja ne možemo svesti na pragmatična politička pitanja. Bojim se da smo inače previše pragmatizirali cjelokupnu našu politiku i zato imamo opće rasulo i urušavanje cjelokupnog etičko-moralnog sistema u našem društvu a teme su poznate i ne želim sada zbog kratkoće vremena da ih delegiram ali ovo je jedna od tačaka gdje mi odlučujemo da li kola koja su krenula u sunovrat zaustavljamo ili bar pokazujemo volju da ih zaustavilo ili ne, zato vas molim totalni oprez i jasna politička poruka da ovaj Zakon ako se mora sada usvojiti bude samo prva stepenica sa jasnom porukom da moramo do kraja ustrajati i biti na strani tih roditelja, ja biram između svih drugih strana da budem na strani tih roditelja.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović kazala da je donošenje ovog Zakona korak naprijed ali i da se slaže sa dr. Zukorlić da je današnja rasprava pokazuje odnos prema nama samima.

– Zakon o zdravstvenoj zaštiti je uparavo zbog iskustava koje imamo iz prošlosti a nekada je Zakon bio poprilično dehuanizovan i neetičan, izmijenjen i sada sama procedura završetka boravka novorođenog djeteta nakon smrtnog ishoda ide obavezno uz potpis i saglasnost roditelja, dakle, koraci su napravljeni. Zdravstveni radnici i direktori zdravstvenih ustanova su u obavezi uvijek bili da štite zakonitosti i da se ponašaju u skladu sa zakonom, humanizacija i etičnost Zakona se mijenja i ovo je dodatni razlog da kada se donosi jedan Zakon u jednom momentu, vrijeme ga može jako brzo pregaziti i iziskivati veći stepen u humanosti, etičnosti, stručnosti jer zakoni moraju imati i tu komponentu i u tom smislu razumem učesnike u raspravi koji staju na stranu jednog dijela roditelj, imali smo priliku da čujemo i poslanike koji govore o stavu drugog dijela roditelja ali ono što je sigurno je da smo imali Zakon onda kada ga je Živodarka Dacin prosto zvala među poslanicima i inicirala da smo doneli neki Zakon prije 10-5 godina, mi bismo sada mogli da analiziramo njegovu implementaciju i da pravimo korak naprijed, ovo je dodatni argument da još jednom preispitamo sebe jer se duboko slažem sa svima koji kažu da jer današnja rasprava i odnos prema nama samima.

Dr. Zukorlić zaključio da javnosti treba bolje objasniti humanu stranu ovog Zakona.

Mislim da smo se prilično razumjeli. Ono što uvijek treba imati na umu, tekst Zakona jeste bitan ali u ovom trenutku pogotovo što je važno pored podrške većine narodnih poslanika što je lakši dio usvajanja Zakona važno i vrlo jasno predočiti cjelokupnoj javnosti koja je veoma ozbiljno zainteresovana za ovaj Zakon, argumente zašto je ovo jedan iskorak. I zato moje insistiranje je na tome da mi pojačamo ne samo argumentaciju odbrane samog zakonskog teksta za koga sam se saglasio da predstavlja iskorak već da dodatno ponudio argumentaciju i ovdje u Parlamentu i pred drugim auditorijumima i na medijima, zapravo i našu svijest šta još nedostaje. Ne samo u ovom Zakonu već i u drugim našim mogućim koracima i kod drugih zakonskih regulativa ali i kod operacionalizacije samoga Zakona kako bismo i tim roditeljima ali i cjelokupnoj javnosti pokazali da mi nemamo dilemu u humanističkoj težini pitanja, jer nekako sa banalizacijom pitanja nadoknade obeštećenja sudskog postupka ostavio se utisak da smo površni u tome. Zato je tu moje insistiranje, ne da oponiram zakon već da ukažem na potrebu dodatnog tumačenja i jasne poruke odlučnosti da nećemo kao društvo, a mi kao izraziti predstavnici toga društva nipošto biti na bilo kojoj suprotnoj strani, ne samo grupe roditelja već i jednog roditelja. Meni je upravo ta humana strana ovdje od izuzetne važnosti.
- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img