Akademik Šećibović u “Bosančici” o prednostima i manama bolonjskog sistema

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost emisije „Bosančica“ autora dr. Jahje Fehratovića bio je akademik Refik Šećibović, jedan od najvećih poznavaoca obrazovnog procesa. Došlo se i do teme visokog obrazovanja. Bilo je riječi o bolonjskom procesu i lažnim diplomama. Bolonjski proces je uveden 1999. godine, kako bi evropski univerziteti uspjeli parirati Anglo-saksonskim univerzitetima. Nije ukomponovan sistem akademskih znanja zajedno sa profesionalnim zvanjima. Kada je riječ o osiguranju kvaliteta, ono se bazira na tome kako vi unutar sistema funkcionišete, podvlači akademik Refik Šećibović.

Jedna od najvećih grešaka našeg obrazovnog sistema onda kada je uvodio bolonjski proces u sistem nastave jeste upravo ta što na vrijeme nisu ukomponovani sistem vještina i sistem akademskih znanja zajedno sa profesionalnim kvalifikacijama.

“Onda se videlo da će se doći u situaciju da će se brzo sticati neke diplome, pa te diplome dobijaju valorizaciju koju su nekad imale diplome, a nisu adekvatne jedne drugima. Zato sada imate razliku između magisterija onda kad sam ja išao na studije po humblstonskom sistemu, u odnosu na današnji master. Master je u stvari priprema za tržište rada, jer se njime za profesiju spremate”, poručuje Šećibović.

SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img