Danas je 1. februar – Dan novinara Sandžaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Novinari i medijski profesionalci u regiji Sandžak 1. februar obilježavaju kao “Dan novinara Sandžaka”. Ovaj datum asocira na početak izlaženja lista “Sandžak”. Dana 1. februara 1932. godine u Prijepolju se pojavio prvi broj lista “Sandžak”. Tokom šestogodišnjeg izlaženja (1932-1938), s listom su sarađivali najprogresivniji i najugledniji ljudi toga vremena. Tim povodom razgovarali smo sa ljudima iz medijskog sektora sa višedecenijskim iskustvom. Alma Sofić 26 godina je u novinarstvu. Karijeru počela u ratnom Sarajevu, a potom prošla kroz najveće, vodeće medijske kuće u Sarajevu kao novinarka i urednica u informativno-političkom, ali i revijalnom programu. Radila i kao portparol Sarajevo Film Festivala. U medijskom prostoru u Sandžaku prisutna već 6 godina. Istakla da položaj novinara mora biti bolji.

Salahudin Fetić je 2014. godine imenovan za direktora objedinjenog Media centra Sandžak Media, pod kojim djeluju: Sandžak Televizija, Refref radio, Glas islama, Revija Sandžak i Agencija Sana (sanapress.info). Povodom Dana novinara Sanžaka poručio da je sve više mladih koji imaju afiniteta za ovu branšu, te da je vrijeme da se ponovo osnuje katedra žurnalistike.

Amela Bajrović u novinarstvu je 22 godine. Trenutno je urednica u novopazarskom radiju Sto plus i dopisnica radija Slobodna Evropa. Ranije je radila na lokalnoj televiziji Ekran i Radio televiziji Novi Pazar. Prošla je poslove od reportera do urednika. Bila je dopisnica brojnih beogradskih medija, među kojima su B92, Blic, Alo, kao i radija BBC na srpskom jeziku. Povjerenica je NUNS-a, a u dva mandata bila je članica Izvršnog odbora ovog strukovnog udruženja. Kao poruku svima koji vide svoju budućnost u novinarstvu Amela Bajrović ističe da trebaju biti hrabri, odvažni i inovativni.

Ono što pokazuje statistika jeste činjenica da je u 2019. godini bilo 119 napada na novinare, od kojih 11 fizički, 1 napad na imovinu, u 80 slučajeva zabilježeni su brojni pritisci, a čak 27 puta novinari su pretrpjeli verbalne prijetnje. u Posljednih deset godina, prethodna je sa najviše napada na pripadnike tzv. “sedme sile”.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img