Da li ima prostora za feministički i kritički aktivizam u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Tokom sastanka Mreže žena jugozapadne Srbije, Udruženje „Fenomena“ predstavilo je publikaciju „Sužavanje prostora za feministički i kritički aktivizam u Srbiji“.  Analizu je uradila delegatkinja Srbije u „WAVE“ Evropskoj mreži protiv nasilja Marija Petronijević čiji je cilj zagovaranje za odgovornost javne uprave u Srbiji. Prvi dio predstavlja analizu procesa dodjele usloge nacionalnog SOS telefona za žene žrtve nasilja u Republici Srbiji.

 

Analiza je pokazala da je nadležno ministarstvo tokom 2017. i 2018. godine vodilo proces koji nije u skladu sa zakonima Republike Srbije, niti u skladu s Istanbulskom konvencijom. Usliga nacionalnog SOS telefona dodijeljena je mimo procesa javne nabavke, a ustanova koja pruža ovu uslugu tokom 2018. godine snimala je razgovore s korisnicama bez njihovog znanja, kaže Marija Petronijević, Udruženje „Fenomena“

 

Izvještaj govori i o sužavanju pprostora za saradnju lokalne samouprave i ženskih nevladinih organizacija, kroz promjer grada Kraljeva.

 

Drugi dio analize predstavlja studiju slučaja na lokalnom nivou, gdje se pokazalo da je žensko udruženje koje radi više od 10 godina na lokalnom nivou od strane lokalne samouprave totalno marginalizovano tako što im je uskraćeno učešće i što su isključeni iz važnih gradskih tijela, kao što su Savjet za rodnu ravnopravnost, Savjet za bezbijednost ili Multisektorski tim za suzbijanje nasilja.Ovakav trend treba pratiti i vidjeti da li se i u drugim sredinama nešto slično dešava jer postoji tendencija i mogućnost da su i druga ženska udruženja na lokalnom nivou na sličan način isključena iz mogućnosti praćenja i utjecaja na rad lokalnih samouprava.

 

Pored „Fenomene“, Mrežu žena jugozapadne Srbije čine „Impuls“ iz Tutina, „Damad“ iz Novog Pazara, Ženski centra Užice i Forum žena Prijepolja. Inače, saglasni su sa zaključkom da lokalne samouprave postaju sve zatvorenije za bilo kakav oblik saradnje u cilju borbe protiv nasilja nad ženama i razvoja politike rodne ravnopravnosti.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img