Evropa Za Petnjicu: Donacijom kurbana i šestočlana porodici Šabotić želi proširiti farmu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na jugu Sandžaka stočarstvo jedna od prilika za budućnost tog kraja. Podrška kroz projekt „Evropa za Petnjicu“ stočarima itekako dobrodošla. Dijaspora prepoznala ideje koje je prema njima uputio Bošnjački kulturni centar Sandžak  da se mladim farmerima i onima koji odluče ostati na Bihoru pomogne kroz donaciju kurbana. Zajedno sa BKC Sandžak nosioci projekta su Evropa za Opštinu Petnjica i Fondacija „Čovjek ne umire“- Ćamil Ramdedović, uz podršku Opštine Petnjica. Kroz projekt Evropa za Petnjicu oko 40 farmera na Bihoru dobilo je podršku kroz donaciju kurbana, odnosno ovaca preko kojih se stvara mogućnost formiranja većih farmi i udruženja, kao i otvaranje novih radnih mjesta na Bihoru. Jedan od njih Meša Šabotić sa suprugom i četvero djece.

 

To meni mnogo znači, za moju djecu jer od poljoprivrede mora da se živi, nema gdje da se radi, nemamo gdje ni da se zaposlimo. Srdačno se zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su dali doprinos, kaže Meša Šabotić, stočar

 

Prije donacije imali su pet do šest ovaca i dvije tri krave.

Stiglo je još 15 ovaca. Borimo se da proširimo farmu. I uspijeva, ali mora da se radi

 A sinovi, mali farmeri, naučeni na red i rad. Njih ne zanima ono što drugu djecu privlači već im je bitno da budu podrška roditeljima.Za igrice nema vremena, i nije im zbog toga žao.

-Napojimo krave, pa ovce da namirimo i žito da donesemo, kaže devetogodišnji Alen koji zajedno s bratom pješači do škole, a kad se vrati čekaju ga pored školskih i obaveze u domaćinstvu.

Stoga, prilika za sve koji žele pomoći ostanak ljudi na Bihoru i njegov razvoj.

-Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve koji su patriote da ulože novac u svoj Bihor. Koordinator za Evropu je Mijaz Ramdedović i Fondacija „Čovjek ne umire“ Ćamil Ramdedović, Evropa za Opštinu Petnjica. Svim donatorima bih se ovom prilikom zahvalio. I naravno, još jednom poziv za investiranje u Bihor, poručuje Almir Muratović, BKC Sandžak.

 

Jedino se, kaže, na ovaj način može pomoći ostanak na Bihoru i svima kojima je, naglašava Bihor u srcu i jedino, istinsko, mjesto za život.

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img