Akademik Zukorlić o “Konceptu Zukorlić”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić prokomentarisao je napade koji dolaze od predsjednika Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je Zukorlića i koncept koji predvodi samo tokom jedne emisije pomenuo više desetina puta u negativnom kontekstu.

“Željko Komšić dobio je ceduljicu gdje mu je rečeno da udari na muftiju tj. mene, da ponavlja određene riječi, zastrašuje Sarajevo sa mnom kao konceptom. Tu se igra na te “niske” emocije određenih naših devijacija koje postoje na relaciji Sandžak-Sarajevo i da se to tu malo raspiri. Sa druge strane da se postavi “koncept Nenadić” koji znači da bi bošnjaci bili dobri u Sarajevu, da ne bi bili napadani iz Zagreba, Sarajeva, Pariza kao ekstremisti, oni treba da u apsolutnoj muslimansko-bošnjačkoj većini postove za premijera Kantona Sarajeva hrvata. Tada bi rekli da su super jer neće naše nego vaše. A onda još jedna zamka jer postoji nacionalista Čović, koji zastupa to tvrdo krilo Hrvata u BiH, sa stavovima poludesničarskih u pogledu zaštite hrvata u BiH. Na taj način dobijamo hrvate i sa jedne i sa druge strane. Jedni dolaze preko Čovića a drugi preko Komšića a sve to na račun bošnjaka koji su apsolutna većina i u BiH, posebno u Kantonu Sarajevo preko 90%”.

To je nešto što nažalost, kako ističe akademik Zukorlić, pokazuje jednu vrstu političke naivnosti, nedovršenosti zrelosti bošnjaka u BiH i u pogledu nacionalne svijesti ali ibu pogledu političkog djelovanja.

“Zapravo, to je jedna vrsta podvale Bošnjacima. Zašto je Zukorlić tu izabran da bude “meta”. Jedno je trebalo da bude pojašnjenje, zašto Komšić izdaje svoju ekipu sa kojom je napravio tu vlast pa prelazi na drugu stranu a dobio je izbore napadajući tu drugu stranu i govoreći o njima sve najgore. Trebalo je samo naći nešto čime bi se skrenula pažnja i što će biti uvjerljivo a to je kratkoročni momenat. Dugoročni momenat jeste da on etablira dva koncepta. “Koncept Zukorlić” znači da su bošnjaci svjesni sebe, svog postojanja, svoje historije, na dvije noge, koji nisu bošnjaci inferiornosti, nemaju krizu identiteta, i sve do staroevropskog postojanja i nastanka. To je “koncept Zukorlić” koji definitivno nije demo-politički. Možda jeste kada treba da se Zukorlićem zastrašuje negdje“.

Taj koncept je sustinški tačan a vidi se kroz moje djelovanje politkičkom, naučnom i vjerskom životu u Srbiji i BiH.

“Ono što su oni očekivali, da su to neki izleti kao BANU, svjetski Bošnjački kongres, naše djelovanje u BiH ali moja kandidatura za reisu-l-ulemu je pokazala da to nije igra. Program koji sam ja ponudio kroz program za reisu-l-ulemu je zapravo njih zabrinuo. Ja se sjećam da je Željka Komšića koji tokom prezentacije, neposredno pred izbore, nešto su ga upitali oko Beograda on hvali drugog kandidata za reisu-l-ulemu ef. Kavazović. Radi se o tome da su to stvari, procesi koji se difenciraju, gdje se prepoznaje i ko može personalno, programski biti zastupnik čega. Koliko god da je to meni djelovalo neprijatno i glupo, to je pak realno. On je samo izvršio jednu prezentaciju dva koncepta. Jedan vrlo jasan, bošnjački, bosanski, sandžački, autentičan, ravnopravan, čak i superioran na određene momente ali istovremeno konstruktivan kao što je u ostalim diskursima gdje mi to radimo”.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img