Zajedničkim snagama protiv nasilja nad ženama

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U toku 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama organizirat će se niz aktivnosti jedna od tih aktivnosti je i okrugli sto koji je organiziran u Centu za socijalni rad.

Učešće na okruglom stolu uzele su sve institucije Novog Pazara od lokalne samouprave do tužilaštva, policije, zdravstva kao i drugih nevladinih sektora.

“Upravo prisustvujemo jednom izuzetno bitnom razgovoru, sa čime se oni suočavaju na samom terenu. Veoma je bitno i nadamo se da će se posle ovog sastanka neke stvari malo promijeniti jer se suočavaju sa nasiljem kako pojedinci u porodici, tako i svi članovi.”, istakla Banina Muderizović.

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta.

“Nama je cilj da svako iz svog domena kaže način kako da predupredimo nasilje koje se dešava nad ženama i nad ostalim članovima porodice. Ono što je bitno jeste da mi kao radnici Centra za socijalni rad, koji smo uključeni u tome i mi se na terenu uvijek srećemo zajedno sa policijom, tužilaštvom i trudimo se da ono što je u najboljem interesu žrtava, da im pružimo podršku, da im pružimo zaštitu, da im pružimo ljekarsku pomoć u saradnji sa zdravstvenim centrom i da učinimo sve što možemo kako bi ih zaštitili.”, naglasila Esma Mušović-Lakota.

Učešće u ovoj kampanji uzela je i članica Savjeta za rodnu ravnopravnost ispred SPP-a Jasmina Nikšić.

“Obilježavanjem ovih 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama zapravo utičemo na to i pokazujemo svojim primjerom mladima da treba da dođe do promjene u njihovoj svijesti, kako bismo im najprije pojasnili i kako bi mogli da prepoznaju nasilje a zatim i da uoče mehanizme putem kojih treba naći neophodnu zaštitu ukoliko dođe do nasilja u porodici. Svakako da je današnji okrugli sto veoma značajan upravo zbog prisustva svih odgovornih i nadležnih institucija kako bi oni mogli razmjene svoja iskustva, da bi se na vrijeme prvo prepoznalo nasilje, preduzele preventivne mjere a kasnije ukoliko bude neophodno izrekle i određene kaznene mjere.”, kazala Jasmina Nikšić.

U periodu trajanja kampanje planirane su pozorišne predstave, panel diskusije, podjela edukativnog materijala i okugli stolovi s ciljem naglašavanja značaja društvene osude svakog oblika nasilja.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img