Ko nema zimske gume može i u zatvor

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prema Zakonu o bezbijednosti saobraćaja zimske gume obavezne su za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila. Ukoliko snijeg iznenadi vozače, prijete visoke novčane kazne, pa čak i zatvor.

Pravilnicima je propisano da u periodu od 1. novembra do 1. aprila, kada na kolovozu ima snijega, leda i poledice, sva vozila moraju imati zimske pneumatike. Kada na putu ima snijega i leda, a vozilo nema zimske gume, smatra se tehnički neispravnim.

Kazna za fizička lica je između 10.000 i 20.000 dinara, a za pravna 100.000 do 800.000 dinara. Posljedice su znatno veće ukoliko se dogodi saobraćajna nezgoda.  Ako u saobraćajnoj nesreći ima stradalih, Krivičnim zakonikom RS propisana je čak i zatvorska kazna.

Ukoliko dođe do saobraćajne nezgode  i osiguranje koje plati svu štetu nastalu u nezgodi, nakon toga svu štetu potražuje od vozača i od vlasnika vozila, što može koštati milione dinara.

Da podsjetimo, od zimske opreme potrebno je imati lance, ukoliko dođe do velikih snježnih padavina, dok autobusi i teretna vozila preko tri i po tone moraju da imaju i lopate. Također, preporučuje se  da bude i malo više goriva u vozilu, da se prilikom zastoja ne bi gasio motor koji je potreban za grijanje vozila.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img