Home Vijesti Dr. Zukorlić u Skupštini o Zakonu o bezbjednosti proizvoda

Dr. Zukorlić u Skupštini o Zakonu o bezbjednosti proizvoda

252
0

Objedinjenom raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namjene, poslanici su nastavili sjednicu Skupštine Srbije. Narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić kazao da će Stranka pravde i pomirenja podržati dati podršku predloženim zakonskim rješenjima iz razloga što su zakoni od neposrednog značaja za građane. 

Dr. Zukorlioć istakao da prije svega misli na zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda sa posebnim osvrtom na prehrambene proizvode.

– Pitanje  bezbijednosti hrane jeste od vitalnog značaja za zdravlje svakog čovjeka, za zdravlje cijele zajednice, odnosno nacije. Pored toga što imamo obavezu usaglasiti ove zakone sa evropskim standardima za mene je još značajnije to što se radi o izuzetno važnom interesu svakog građanina. U vremenima raznih vidova dekadenca i kriza imamo pojavu pada standarda u pogledu etičkog odnosa prema bezbjednosti općenito, a posebno prema bezbjednosti prozivoda, odnosno hrane. Dakle, mi u Sandžaku, posebno u Novom Pazaru poslednjih godina imamo izuzetno loša iskustva sa najezdom prehrambenih proizvoda na tržištu bez deklaracija. Istina, imalo je nekoliko slučajeva gdje su inspekcijske službe reagovale i otkrile takve slučajeve. U pitanje su tone, šleperi robe koja najčešće preko Kosova a nešto preko Mađarske dolazi na naše tržište. Uglavnom su u pitanju, pileći bataci ili piletina iz Brazila. Radi se o količinama koje su zastrašujuće, čak o slučajevima koji su bili otkriveni na granici, bili izbačeni iz mogućnosti prometa, ali se kasnije pojavljuju na deponijama a posle toga ponovno u prodavnicama. Dakle, radi se o alarmantim upozorenjima, gdje je pored dobrog zakonskog rješenja potrebno dalje podići sve potencijale, prije svega inspekcijskog nadzora, kako bi zaista građani bili zaštićeni od ovakvih zloupotreba.

Dr. Zukorlić istakao važnost uvođenja halal standarda u državnim institucijama i ustanovama, kazavši da se na ovaj način ostvaruje ustavno pravo na jednakosti svih građana.

– Sa druge strane za nas pripadnike islama, odnosno islamske zajednice od izuzetne je važnosti i mogućnost standardiziranja halal proizvoda, i ovom prilikom želim kazati da smo poslednjih godina uspjeli ostvariti izuzetno važan napredak na tom polju. Ovom prilikom se želim i zahvaliti na razumijevanju od strane Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine i svih vladinih organizacija i institucija koje su omogućile halal standard u svojim restoranima a samim tim i mogućnost da se pripadnicima islamske zajednice hrane u restoranima i time, zapravo ostvariti ustavno pravo na jednakosti svih građana. Svakako na ovome su insistirali narodni poslanici SPP-a i to je jedan od efekata naše saradnje i zajedničkog djelovanja. Želim istaći, da je svo političko djelovanje SPP-a posvećeno građanima, čovjeku. Čovjek je za nas temeljna ključna figura, cilj našega cjelokupnoga djelovanja i mi smo opredeljeni cijlu da sve institucije, svi kolektivni organi imaju smisla u mjeri u kojoj su podređeni i posvećeni građaninu. To nije lako postići jer se uvijek u strukturama vlasti pojavljuju interesi, ali je moguće ukoliko na tome stalno insistiramo i zato će svi politički faktori ovu stranku imati kao saveznika na tome putu, zaključio je dr. Zukorlić.

Izvor: SANA