Reisu-l-ulema: Jedino smo u Islamskoj zajednici “jedan kroz jedan”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Reisu-l-ulema: Jedino smo u Islamskoj zajednici "jedan kroz jedan"

Cilj nam je da naši muslimani imaju servis Islamske zajednice (IZ) na svakoj tačci na kojoj nas ima, izjavio je danas u Goraždu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predstavljajući svoj izborni program članovima biračkog tijela sa područja Muftijstva goraždanskog.

Kao domaćin, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić ovom prilikom poselamio je prisutne te podijelio vijest da radovi na tunelu Hranjen, koji je jedan od projekata koji je iniciran iz Islamske zajednice,  napreduju,  te da je do danas prokopano 170 metara.

Gradnja tunela Hranjen historijski je projekat za Goražde koje godinama čeka na ispunjenje obećanja o gradnji brze ceste koja će, sada je već izvjesno, cestovnu udaljenost od glavnog grada BiH, smanjiti sa sadašnjih 95 na 56 kilometara.

Reisu-l-ulema Kavazović je podsjetio da je Islamska zajednica za Bošnjake muslimane više od vjerske zajednice, “zato što smo u njoj ‘jedan kroz jedan’ a na svim drugim pozicijama u ovoj našoj lijepoj domovini, zemlji, državi BiH, smo ‘jedan kroz tri’”, te da smatra da je Zajednica “ona posljednja naša linija odbrane o kojoj trebamo uvijek voditi računa.”

“Smatram da je jako važno u svakoj generaciji voditi računa da IZ sačuvamo kao autonomnu zajednicu bosanskih muslimana i svih onih koji joj pripadaju, da ne dozvolimo da drugi sa strane utiču na nju i da svoje politike preko nje realiziraju”, ukazao je Kavazović.

Ukratko je predstavio djelovanje tokom proteklih sedam godina, izdvajajući reforme u obrazovnim institucijama IZ, ističući da su fakulteti članovi univerziteta u Sarajevu, Zenici i Bihaću a da je IZ i dalje osnivač te da Rijaset vodi nadzor djelovanja fakulteta kroz njihove upravne odbore.

Važno je da se nastavi sa razvojem formalnog obrazovnog sistema unutar Zajednice kroz medrese, fakultete i institute, navodi Kavazović.

Naglasio je da, s druge strane, statistike govore i o značaju neformalnog obrazovanja, jer je oko 80.000 djece upisano u mektebe.

U proteklom periodu, od 2012. Godine, izvršene su izmjene Ustava IZ kojima je restruktuiran Rijaset uvođenjem uprava specijaliziranih za određene oblasti i Vijeća muftija koje brine o hanefijskoj maturidijskoj doktrini.

“Na temeljima te naše doktrine mi trebamo razvijati novu misao, usklađujući se sa vremenom i potrebama naših ljudi na ovom prostoru”, ističe Kavazović.

Također, Vijeće muftija brine i o raspoređivanju sredstava Bejtu-l-mala i donosi odluke a Sabor to potvrđuje.

Govoreći o planovima za buduće djelovanje reisu-l-ulema Kavazović je izdvojio donošenje četiri sistemska pravilnika unutar IZ.

Pravilnikom o službi u IZ bi se uredili odnosi unutar Zajednice, ali i odnos naspram države.

Drugi pravilnik, koji je prema Kavazoviću jedan od najteže provodivih, je pravilnik o članarini. “Obilazeći našu Zajednicu vidim koliko je finansijski sektor šarolik jer imamo parcijalna rješenja. Ovaj pravilnik je jedan od najznačajnijih, ali i najteži za provedbu. Taj pravilnik će morati pratiti i finansijska podrška, jer se drugačije neće moći provesti”, izjavio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Pravilnik o ulaganju i koncesiji unutar IZ je još jedan pravilnik za koji Kavazović smatra da je važno da se izradi jer će “Zajednica morati otvoriti mogućnost ulazaka u partnerstva.

“Smatram da imovinu koju ima Islamska zajednica trebamo bolje iskorištavati, kako ne bi bila mrtvi kapital”, dodao je reisu-l-ulema.

Osvrnuvši se na položaj IZ u svijetu, on je ocijenio da je riječ o najjačoj islamskoj zajednici u Evropi.

“Uspjeli smo našu Zajednicu pozicionirati tako da je dobrodošla i na Istoku i na Zapadu, ali moram istaći da je niko ne drži u džepu. Smatram da to tako treba raditi. Imamo urede u Strazburu i Vašingtonu, te smo uspjeli osujetiti jako negativne deklaracije koje su trebale biti usvojene na Evropskom parlamentu protiv BiH. Mi trebamo tamo biti prisutni i moramo pričati našu priču tamo gdje i drugi pričaju svoje priče”, rekao je reisu-l-ulema.

Poručio je da se mora osuđivati svako zlo i kloniti se onoga od čega se nema nikakve koristi, citirajući ajet iz Kur’ana “Ti sa svakim lijepo i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!” (Sura El-A`raf – Bedemi, 199.)

Na kraju je podsjetio da je funkcija reisu-l-uleme javno dobro Zajednice, a članovima biračkog tijela sa područja Muftijstva goraždanskog je poručio da na izborima za reisu-l-ulemu učine onako kako po svojoj savjesti smatraju da je dobro učiniti.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img