Curić: U Novom Pazaru opada broj djece koja nastavu pohađaju na bosanskom jeziku

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je organizovalo sastanak rukovodstva Vijeća i Grada Novog Pazara sa direktorima i pedagozima predškolskih, osnovnih i srednjih škola u Sandžaku. Tema sastanka je bila „Upis djece u pripremni predškolski program i prvi razred obrazovno-odgojnih ustanova“. Na sastanak su pozvani i predstavnici lokalnih samouprava u Sandžaku i predstavnici Školske uprave u Novom Pazaru.

“Mi smo stava da se upis treba vršiti i odvijati na način da se djeca na osnovu nacionalne pripadnosti upisuju po automatizmu a da se samo u slučaju ako roditelji ne žele da im se dijete obrazuje na maternjem jeziku, zahtjevom obrate odgojno-obrazovnoj ustanovi i u tom slučaju se roditelj izjašnjava i traži obrazovanje na drugom jeziku”, kazala je predsjednica BNV-a, dr. Jasmina Curić.

Javnost u Sandžaku danas saznala broj đaka koji se odlučio da školovanje otpočne na bosanskom jeziku ali i ukupan broj učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je na upit Agencije SANA o broju upisanih učenika na nastavu na bosanskom jeziku za 2019/2020. školsku godinu dostavilo sljedeće podatke:

“Prema podacima elektronskog upisa u prvi razred osnovne škole na bosanskom jeziku upisano je 1.179 učenika, dok je u prvi razred srednje škole na bosanskom jeziku upisano 888 učenika. Riječ je o 19 osnovnih škola i osam srednjih”, navedeno je odgovoru.

Predsjednica BNV-a je istakla da se broj učenika koji pohađa nastavu na bosanskom jeziku u Novom Pazaru smanjuje, a na pitanje koga vidi kao krivca za taj pad Ministarstvo ili BNV, nije dala adekvatan odgovor već da se zajedničkim pokušajima ostvari ravnopravan odnos među djecom.

Na pitanja novinara “koji je broj upisane djece koja pohađaju nastavu na bosanskom jeziku” ali i “ko je odgovoran za pad upisane djece, Ministarstvo ili BNV”, predsjednica BNV-a je odgovorila :

“Broj bošnjačke djece koja se školuju na bosanskom jeziku u ovoj godini je 15.671. Taj broj stagnira u odnosu na prošlu godinu ako gledamo ukupan broj u Sandžaku ali ako gledamo broj u Novom Pazaru on se smanjuje”;

“Ovom prilikom, pozivam sve institucije počev od Ministarstva, svih lokalnih samouprava u Sandžaku kako bi suzbili diskriminaciju djece bošnjačke nacionalnosti i da u zajedničkim pokušajima i projektima ostvarimo jedan ravnopravan odnos među svom djecom”, završava dr. Curić.

Iz Bošnjačkog nacionalnog viječa pozvali ministra Šarčevća da povuče dopis kojim traži od direktora obrazovno-odgojnih ustanova da ne poštuju ovlaštenja BNV-a kao i da odmah obustavi, kako se navodi, diskriminaciju djece bošnjačke nacionalnosti u državnim obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img