Home Vijesti U nedjelju novi ciklus besplatnih pregleda

U nedjelju novi ciklus besplatnih pregleda

231
0
medicinsko osoblje

Ministarstvo zdravlja nastavlja sa aktivnostima koje za cilj imaju promociju prevencije kao najbolje mere za očuvanje zdravlja, i u skladu sa tim, u nedelju, 26. maja, od 8 do 16 časova, u zdravstvenim ustanovama širom zemlje biće nastavljena akcija besplatnih preventivnih pregleda za građane.
Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da obave oftalmološke preglede, urade ultrazvučni pregled abdomena i provere hormone štitaste žlezde. Pored toga, u onim zdravstvenim ustanovama u kojima neće moći da se organizuju navedeni pregledi, građani će moći da obave kardiološke preglede, odnosno izmere krvni pritisak i urade EКG, i provere nivo šećera u krvi,a biće u prilici i da obave razgovor sa lekarima, posavetuju se o očuvanju zdravlja, konsultuju se o zdravstvenim tegobama i terapijama.
Građani će moći da urade opšte tumor markere a biće otvorena i ordinacija lekara za uho, grlo i nos. Takođe, zainteresovanim pacijentima biće omogućen ultrazvučni pregled abdomena.
Da bi sve laboratorijske analize bile što preciznije neophodno je da se ne konzumiraju hrana i piće 12 časova pre vađenja krvi, a za preglede abdomena pacijenti bi trebalo da ispoštuju znatno strožiju proceduru.
Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.