Upriličena svečanost povodom Dana Medrese Gazi Isa-beg

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povodom Dana škole medrese “Gazi Isa-beg” u Svečanoj sali Mešihata upriličena je svečanost na kojoj su prisustvovali najviši predstavnici Islamske Zajednice.

Program je počeo učenjem odlomka iz Kur‘ana Časnog kojeg je proučio učenik medrese Besar Latifović.

Prisutne je na početku poselamio i dobrodošlicu poželio dr. Mustafa Fetić ističući da je ovo poseban jubilej kako za medresu tako i za Islamsku zajednicu i Sandžak.

“Drago mi je da ste došli u ovolikom broju da svi posvjedočimo i potvrdimo da je medresa Gazi Isa-beg temelj i osnov svih vjersko-obrazovnih ustanova u Islamskoj zajednici. Ona je u vremenu u kojem živimo, u ovom teškom, mučnom i turbulentnom vremenu zaista vrijedna zlata i medresu moramo svi čuvati. Ne smijemo se dijeliti na one zvaničnike i one koji nisu formalno uključeni u njen rad i organizaciju, medresa je emanet sviju nas, svakog bošnjaka u Sandžaku i šire, od medrese nam znači naša budućnost.”

Ilahijom o vakifu Gazi Isa-begu prisutnima su se predstavili članovi muškog hora medrese “Gazi Isa-beg” nakon čega je o historijatu medrese govorila msc. Misala Pramenković. Članice ženskog hora medrese „Gazi Isa-beg“ predstavile su se Ilahijom “Dženetska ptica” nakon čega se prisutnima autorskim tekstom obratila učenica medrese Nedžla Zukorlić. Također prisutnima su se predstavile i članice hora ženske medrese u Rožajama ilahijom “Hatidžina briga” nakon čega se prisutnima obratio muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević.

„Nema jasnog puta i nema uspjeha niti spasa, kako na dunjaluku tako i na ahiretu, bez znanja. Kao što zvijezde sijaju na nebu svim stvorenjima, pa i nama ljudima i služe kao orijentir također nosioci znanja i ulema sijaju i obasjavaju put cijelome čovječanstvu do najljepših uspjeha i ciljeva na oba svijeta. Ovaj prostor je bio bez svjetla i bez znakova sve dok nije došla Allahova uputa, čim je došla istina na ove prostore, medresa je osnovana i onoliko koliko smo mi ovdje muslimani, toliko je stara ova naša Gazi Isa-begova medresa, preko 500 godina kontinuiteta i uspjeha u obrazovanju i u educiranju generacija ka ispravnom putu.“

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić dodijelio je prizanje doskorašnjem direktoru medrese “Gazi Isa-beg” dr. Rešadu ef. Plojoviću za uspješno vođenje ove vjersko-obrazovne ustanove u prethodna dva mandata.

Dr. Rešad ef. Plojović je istakao da je ponosan jer je u proteklih osam godina vođenja medrese uspio riješiti najteže probleme.

“Ja sam čovjek, jednom riječju vojnik ove zajednice. Istina, osam godina nije mali period i nekako se poistovjetite sa onim što radite i osjećate, međutim hoću da kažem da ovih osam godina vođenja ili posebne odgovornosti u medresi su bile teške godine, i velikih i brojnih problema koje smo tokom tih osam godina rješavali, tako da nisam imao vremena ni prostora da se razmazim. Kada kažu da je teško biti direktor a još teže ne biti. Ja mogu da posvjedočim za ovo prvo, stvarno je bilo teško biti direktor medrese a možda je teško ne biti direktor ako se u nekoj instituciji razmazite, uobrazite i mislite da je sve to vaše i onda vam dođe teško sve što se dešava.“

Prisautnima se na kraju obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić ističući da je ovo festival ponosa, dostojanstva i ljepote.

“29 godina je iza nas, ovo što mi pamtimo, i 25 godina ono u čemu smo mi 24 sahata bili uključeni i od danas mi ulazimo u tridesetogdišnjicu, jedan veliki jubilej rada i postojanja najelitnije škole na Balkanu. Ovo jeste najelitnija škola, imajući u vidu specifičnosti sa kojima se ona suoćava i prostor na kome djeluje, zato želim da čestitam upravi škole, predvođenom muftijom hfz. Kujevićem i njegovim saradnicima, ali hoću da se još jedno bratski zahvalim direktoru Rešad ef. Plojoviću na hizmetu koji je napravio zajedno sa svima vama. Pred upravom su novi izazovi, nova iskušenja i novo stanje. Ja čvrsto vjerujem da će se nastaviti tamo gdje se je stalo, jer samo veliki sistemi i veliki ljudi nastavljaju tamo gdje se stalo, tako je bilo od samog početka u ovoj medresi i ako Bog da tako će biti dok je vijeka i svijeta. Naš ponos, ponos naše zajednice zaista jeste medresa jer je ona bila i ostaće svjetionik islama. Naši polaznici, učenici i učenice su naše svjetiljke sa kojima se mi ponosimo i oni iz Sandžaka i iz drugih mjesta koji su došli da se podjednako i obrazuju i odgajaju.”

Program je završen dovom koju je proučio glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar, Enver ef. Omerović.

izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img