Muftija Dudić u Mainzu na inauguraciji muftije Kozlića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović na današnjoj svečanoj inauguraciji u njemačkom gradu Mainzu uručio je Muraselu prvom muftiji Islamske zajednice (IZ) Bošnjaka u Zapadnoj Evropi Osmanu ef. Kozliću.
Ovo imenovanje je historijski iskorak IZ u BiH na polju jačanja institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja sa domovinom i matičnom zajednicom.
Inauguraciji je prisustvovao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
U prisustvu velikog broja vjernika, gostiju, te predstavnika IZ iz BiH, Sandžaka, Hrvatske i ostatka Evrope, novoimenovani muftija je podsjetio kako su u zadnjim decenijama prošlog stoljeća muslimani sa Balkana počeli pristizati u zemlje Zapadne Evrope, te da je 1978. godine, prije tačno 40 godina, u Njemačkoj osnovan i registrovan prvi bošnjački džemat u Achenu, gradu u kojem su se kroz druženja i susrete Karla Velikog i Haruna Er-Rešida susreli Istok i Zapad.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je podsjetio na Poslanikovu a.s. oporuku da je Allahova dž.š. pomoć u zajednici i da se od nje ne treba odmetati, jer onaj ko se odmetne, odmetnuo se u džehenemsku vatru.
“Dužni smo čuvati ovu Poslanikovu zajednicu, njegov ummet. Kao narod, prihvatili smo šehadet u teškim vremenima i tu žišku imana, vjere nosili su naši očevi, djedovi i preci i donijeli je do nas”, poručio je reisu-l-ulema.
On je kazao kako svako od nas ima svoju pojedinačnu kuću, ali da je Islamska zajednica naš zajednički dom.

  1. Sabor Islamske zajednice u BiH Osmana ef. Kozlića za muftiju IZ Bošnjaka u Zapadnoj Evropi sa sjedištem u Njemačkoj imenovao je na sjednici 15. decembra 2018.godine. Prethodno je obavljao funkciju muftije banjalučkog.
    Sa novim imenovanjem Kozlić obavljati i dužnost glavnog imama IZ Bošnjaka u Njemačkoj.
    Novoformirano muftijstvo obuhvata područja djelovanja krovnih organizacija IZ Bošnjaka u Njemačkoj, te Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Beneluksu, kao i područja drugih zemalja Zapadne Evrope.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img