Dr. Zukorlić o kandidaturi za vrhovnog poglavara IZ u BiH

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dr. Muamer Zukorlić, predsjednik stranke Pravde i pomirenja i poslanik u Skupštini Srbije, za N1 govorio o kandidaturi za vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U slučaju da bude izabran na ovu poziciju zastupao bi, poručuje, politiku kontinuiteta, ali i noviteta. Svoj program predstavit će nakon što kandidatura bude verifikovana 21. septembra.

 

Gostujući u emisiji Novi dan, dr. Muamer Zukorlić kandidat za vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kandidaturu, kaže, odlučio prihvatiti nakon što je predložen prvo iz Novog Pazara, potom i iz nekoliko zemalja iz dijaspore, te i iz Bihaća. Program će predstaviti nakon što kandidatura bude potvrđena 21. ovog mjeseca navodeći, međutim, da već ima neke osnovne temelje i jasnu viziju onoga što bi ponudio, prvenstveno članovima biračkog tijela, a potom i svim pripadnicima Islamske zajednice, smatrajući da je to važno kako bi Islamska zajednica unaprijedila djelovanje i postala još jača i vrijednija.

-Ne posmatram djelovanje IZ kao nešto negativno i sa čim bi trebalo praviti raskid. U slučaju da budem izabran na poziciju poglavara Islamske zajednice u BiH, zastupao bih politiku kontinuiteta, ali i noviteta. Uglavnom, Islamska zajednica ide dobrim pravcem, ali ne toliko intenzivno dobrim i to bi sa moje strane dobila IZ, kaže dr. Zukorlić kandidat za reisu-l-ulemu IZ u BiH.

Prema njegovim riječima, nekoliko je ključnih pitanja s kojima Islamska zajednica treba bolje i detaljnije da se izdiferencira.

-Prvo pitanje je odnos prema politici. Mislim da IZ treba da dovrši svoju emancipaciju u odnosu na politiku. Treba do kraja i potpuno distancira od uticaja politike na rad IZ. Nažalost, tokom 20. stoljeća i kasnije postojala je stalna ambicija raznih političkih a posebno dominantinih političkih faktora da imaju utjecaj na rad IZ i tu nikada nije do kraja završila taj proces emancipacije. Mislim da bi mojim izborom dobila na konačnom zamahu i uspjela dobiti svoju autonomnost proklamovanu i aktima IZ i Ustavom država u kojima djeluje.

Između ostalog poručuje, ukoliko bude izabran na čelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini djelovat će u okviru islamskih normi, a potom Ustava i ostalih akata Islamske zajednice i na koncu u cilju interesa Islamske zajednice i njenih pripadnika.

I sve što mi bude zahtijevalo interes Islamske zajednice u tim okvirima koji su zacrtani vjerom i Ustavom IZ ja ću činiti. S kim god bude trebalo na kugli zemaljskoj da se sastanem ako će to služiti islamu i muslimanima na prostoru na kojem bih bio na dužnosti, ja bih se sastao. Ne postoji prepreka koja bi me mogla zaustaviti da učinim bilo šta što je na tome putu, ističe dr. Zukorlić

Među svim dosadašnjim funkcijama, i iskustvo u Beogradu, kao i druge pozicije i međunarodne komunikacije bitne su reference koje, podvlači dr. Zukorlić, mogu itekako poslužiti na poziciji reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img