Džamija u Crnugovićima simbol hrabrosti njegovih stanovnika

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Otvorenje džamije u džematu Zabrđe, selo Crnugovići, Mrdžlis IZ Priboj poseban je događaj, ne kao u ostalim dijelovima u Sandžaku. 250 godina nakon što je Hasan-aga uspostavio džamiju u Priboju, 2008. otvorena je džamija u džematu Kalafati, a 11 godina poslije u mjestu specifičnom i po tome što gravitira na samoj kapiji Sandžaka.

-Džamija kao objekat prvenstveno je značajna za stanovnike sela koji su od Drugog svjetskog rata na ovamo pretpjeli gubitke tako da će biti i simbol opstanka Muslimana tog kraja. Ljudi su se ovdje uvijek organizovali na način da ne dozvole da im sistem ukine ramazanski život, kaže Harun ef. Eminagić gl.imam Medžlisa IZ Priboj.

Prema njegovim riječima zbog hrabrosti stanovnika Crnugovića, njihove ljubavi prema islamu, sve buduće generacije imat će priliku uživati u blagodatima Allahove kuće.

-Pozivam sve vjernike širom Sandžaka da dođu u Medžlis IZ Priboj u selo Crnugoviće gdje su dobri domaćini da zajedno obilježimo mubarek skup kojem će prisustvovati i predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, muftija sandžački Abdurahman ef. Kujević, predstavnici lokalne samouprave, glavni imami iz okruženja, te džematlije iz čitavog Sandžaka.

Otvorenje džamije u Crnugovićima najavljeno je za 12 sati.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img