Zukorlić o Povjereniku: Nije smjela izostati reakcija prilikom agresije na Islamsku zajednicu 2007. godine

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić u današnjem obraćanju u Skupštini, govoreći o minulom radu Povjernika za informacije od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti, podvukao da je kao glavni muftija Islamske zajednice u više navrata obraćao službi Povjerenika tražeći zaštitu zbog narušene privatnosti čelnika i vjernika i drugim zloupotrebama prilikom agresije na Islamsku zajednicu.

Podsjeća, da je 2007. godine bio prinuđen obratiti se javnim pismom tadašnjem predsjedniku Tadiću i premijeru Koštunici ukazujući na probleme s kojima su se pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u ovoj zemlji i pripadnici Islamske zajednice vrlo često suočavali u pogledu nelegalnih prisluškivanja, zloupotreba obavještajnih službi, bezbjednosnih službi, što je, napominje, nažalost bilo prisutno.

  • I nakon toga, konkretno 2012. godine kada sam bio kandidat za Predsjednika Republike Srbije na tadašnjim Predsjedničkim izborima desila se skandalozna zloupotreba potpisa koje smo kao predsjednički kandidati dobili za ovjeru kandidature, gdje je preko pravosudnog organa koji je bio zadužen za ovjeru tih potpisa, moji politički protivnici zapravo dobili te potpise i vršili pritisak, prijetnje, torture, razna uznemiravanja  onima koji su dali te potpise. Tada smo reagovali ali nije bilo adekvatne reakcije ni mjera zaštite.

Također, podsjeća dr. Zukorlić, prilikom udara na Islamsku zajednicu tačnije na njeno jedinstvo prilikom nasilnog formiranja paralelne ili paravjerske zajednice s jasnim političkim ciljevima i pozadinom uz kršenja brojnih zakonskih propisa i načela evidentne su brojne zloupotrebe različitih dokumenata, falsificiranje podataka kako bi se formirala jedna takva zajednica.

  • Evo sada je srpski pravoslavni narod u prilici da vidi koliko je bolno kad se vrši atak na vjersku zajednicu kroz ovo što se dešava u Crnoj Gori. Nama se to dešavalo 2007. godine uz punu podršku tadašnjeg režima uz zloupotrebu državnih organa, posebno državnih organa sile kao što je policija, obavještajne i bezbjednosne službe i drugi mehanizmi kako bi se nasilno instalirala jedna takva zajednica ugrožavajući pritom džamije, vakufsku imovinu, jedan legalan vjekovni sistem Islamske zajednice koji je tu postojao.

U svim navedenim slučajevima, ističe, bilo je brojnih nepravilnosti vezanih za zloupotrebu informacija od javnog značaja i ličnih podataka ali nije bilo adekvatne zaštite od Povjerenika. Zato, zaključuje, SPP podržava promjenu, uz napomenu da se u buduće slične stvari iz prošlosti ne smiju ponavljati.

(SANA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img