Na dženazi u Prijedoru bit će ukopano pet Elezovića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Petero Elezovića – otac i sin Hajrudin i Jasmin, braća Edin, Emir i Fahrudin bit će ukopani sutra na kolektivnoj dženazi u Prijedoru. Ubijeni su 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama, gdje su pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci. Nakon 27 godina, bit će ukopani zajedno u Šehidskom mezarju “Kamičani” u prijedorskom naselju Kozarac. Radi se Uglavnom o nekompletnim posmrtnim ostacima.

Vehidin Elezović danas živi u Trnopolju kod Prijedora. Vratio se u rodno mjesto. U zločinima na području Prijedora ubijeno je 13 Elezovića, koji su bili civili. Dosad je ukopano njih osmero.

-Ove godine ću ukopati pet članova porodice, pet Elezovića. Među njima je i moj otac Fahrudin. Svi smo zajedno bili u logoru Keraterm. Bili smo civili, pokupili su nas kod kuće, priča Vehidin.

Vehidin je punoljetstvo dočekao u logoru. Sjeća se tog jula prije 27 godina kada su ih odvodili od kuća i tada je, prema njegovim riječima, bilo ubijanja.

-I tada je ubijeno pet Elezovića. Nas petorica smo u Keratermu proveli mjesec dana nakon čega smo prebačeni u Trnopolje. Ja sam imao nekakve sreće jer sam 13. augusta samoinicijativno izašao iz logora. Iz Trnopolja je kretao neki civilni konvoj i ja sam se prijavio, lagao sam da sam 1976. godište mada sam 1974. U logoru sam napunio 18 godina. I pustili su me mada su mi moji branili jer su oni čuli da 21. augusta ide neki konvoj koji je siguran”, pojasnio je Vehidin.

Međutim, već u Travniku je dobio informaciju da su i njegovi krenuli iz Trnopolja, ali na vijestima na jednoj radiostanici čuli su da se na Korićanskim stijenama dogodio zločin. Od tada pa do danas trajalo je njegovo traganje za očevim kostima. Sad ukopavaju samo jednu kost njegove lijeve ruke. Ostatak je ili uništen ili premješten. Mala je vjerovatnoća da će još nešto biti pronađeno jer su uništene te kosti.

-Teško je svima, ne samo meni. Samo se u Kozarcu ukopava 68 žrtava. Trinaest Elezovića civila je stradalo. Ukopali smo već osam. Sada ćemo ukopat još pet, rekao je Vehidin.

Gotovo svaka nesrpska porodica na području Prijedora bila je u jednom od logora koji su početkom ‘90-ih godina formirani na području te općine. Gotovo svaka porodica traga ili je već pronašla posmrtne ostatke nekog člana. Prijedor je grad sa najviše pronađenih masovnih grobnica – više od 90, a jedna od posljednjih je pronađena na Korićanskim stijenama u septembru 2017. godine.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img