Home Vijesti Studentica IUNP dio programa “Branitelji i braniteljke”

Studentica IUNP dio programa “Branitelji i braniteljke”

102
0

Institut za evropske poslove uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Rockfellers Brother Fund i organizacije Civil Rights Defenders sprovodi projekat “Branitelji i braniteljke” manjinskih prava koji ima za cilj da pruži studentima prava, nedavno diplomiranim pravnicima, policajcima i onima koji se školuju za slična zvanja mogućnost da direktno doprinesu unapređivanju ljudskih prava u Srbiji i time unaprede veštine koje će im biti neophodne u poslu koji obavljaju ili će obavljati. Jedna od učesnica bila je i studentica Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

“Cilj treninga je obučavanne mladih ljudi u oblasti manjinskih prava kako bi se stepen njihovog postojanja i ostvarivanja podigao na viši nivo u našem društvu. Radionice treninga su bile osmišljene tako da su obuhvatal diskusije, debate ali i odredjene kreativne segmente kao što su simulacija sudjenja, rešavanje problema kroz “Forum theatar”. Učili smo o tome koje su manjinske grupe i koja su njihova prava, na koji način su ugroženi i ono što je najbitnije, koja su pravna sredstva za zaštitu prava manjinskih grupa.”, ističe Esma Ljajić.

Od velikog značaja je biti dio ovakvog projekta jer smo obuhvatali širok spektar relevantnih pitanja – počev od značaja ljudskih i manjinskih prava uopšte, preko izučavanja oblika institucionalne zaštite, pa sve do konkretnih problema sa kojima se susreću pojedine ugrožene društvene grupe, kazala je Esma Ljajić.

“Medju predavačima na treningu našli su se i Milan Bajić, specijalista za ujednačavanje sudske prakse pri Vrhivnom Kasacionom sudu, koji nas je sproveo keoz praksu Evropskog suda za ljudska prava. Kao i Vladimir Vukičević, bivši tužioc za ratne zločine, koji je govorio posebno ondelikatnoj temi “Ljudska prava u periodima sukoba”. Ono što sam zaključila jeste da ne postoji društvo apsolutno oslobodjeno od diskriminacije ali je naša gradjanska dužnost da joj se suprotstavimo”, završava Esma Ljajic.

Polaznici će ovim putem biti opremljeni znanjem i veštinama od značaja za njihovu dalju karijeru. Takođe, učesnici će oformiti mrežu, gde će aktivno razmenjivati iskustva i raditi zajedno na unapređenju i očuvanju ljudskih prava u Srbiji.

 

SANA – Zerina Bojadžić