Performans povodom dana sjećanja na genocid u Srebrenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Matica bošnjačka je danas na Trgu Gazi Isa-bega, povodom dana sjećanja na genocid u Srebrenici, organizirala performans “11 x 3”. Iz Odbora za kulturu Matice bošnjačke poručeno da je dosta rečeno o samom genocidu pa su željeli da na originalan način, šutnjom ukažu na stradanje Bošnjaka.

“Današnji performans se sastojao iz tri slike. Slike žrtava i bijele boje, koja je simbolizovala nadu i čistotu odnosno žrtvu. Otimanje djece iz naručja majke izazivalo je ludilo kod majki i onda se puštanjem 33 balona podsjetili smo na sutrašnje dženaze 33 žrtve. Drugi dio performansa se odnosio na mlade generacije i zelena boja koja je nada u islamu, radjanje pa smo i na taj način poslali poruku da se naraštaju nove generacije. Puštanjem 11 zelenih balona od strane male djevojčice koja predstavlja mlade generacije koje neće zaboraviti već će se sjećati Srebrnice i na taj način još jednu poruku smo poslali”, ističe iz Odbora za kulturu Matice bošnjačke, Muamer Župljanin.

Govoreći o porukama performana Župljanin kazao da su vrijeme, mjesto i koreografija namjenski odabrani, te da imaju višeslojno značenje.

“Ovo je bila prilika da ovu energiju koje su naše studentice, i to njih 9 prenijele. Možda se pitate zašto njih 9 a ne 11, jer pak one trebaju predstavljati laticu u cvijetu Srebrničkom, ali mi smo to vidjeli drugačije. Taj broj 9 označava traganje za još žrtava koje svake godine imamo nova dženaza. I zbog toga ovaj broj nije bio potpun. Napravili smo takav performans i sa gradjanima i sa onima koji su sa strane gledali, jer ova energija je zasigurno prenijeta na naš grad, na naše sugradjane koji se saosećaju uoči 11.jula”, završava Muamer Župljanin.

Podsjećamo, odlukom Skupštine grada iz 2015. godine na teritoriji Novog Pazara 11. jul proglašen za Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Prema skupštinskoj odluci, na teritoriji grada 11. jula neće održavati nikakve manifestacije, osim onih koje su tematski vezane za genocid u Srebrenici a svi mediji i ugostiteljski objekti su obavezni da programske sadržaje prilagode sjećanju na tragediju.

SANA – Zerina Bojadžić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img