Ovjere za upis kod notara besplatne u radno vrijeme

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Javnobilježnička komora Srbije (JKS) pozvala je danas građane da čim budu imali neophodna dokumenta potrebna za upis u srednje škole i fakultete obave ovjeru tih dokumenata u javnobilježničkim kancelarijama, tokom radnog vremena.

Ovjera fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni bilježnici obavljaju besplatno tokom radnog vremena u svih 198 kancelarija širom Srbije, napomenula je JKS u saopštenju.

Zbog toga je pozvala građane koji imaju potrebu za ovjerom bilo kog dokumenta, posebno dokumenata čija je ovjera besplatna, da taj posao završe prije krajnjeg roka, kako ne bi plaćali posebnu naknadu za rad javnih bilježnika van redovnog radnog vremena.

U saopštenju se podsjeća da javni bilježnici takođe ne naplaćuju ovjeru dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita.

Pored ovjere ovih dokumenata, kod javnih bilježnika besplatno se obavljaju i ovjere neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu.

Kod javnih beležnika u Srbiji, inače, besplatno se obavljaju i ovjere potpisa i prepisa ili fotokopija dokumenata koja se koriste za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata.

Bez naknade se ovjeravaju i isprave kojima se obezbjeđuje finansijska podrška porodici s djecom, kao i dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava žrtava porodičnog nasilja.

Pored toga, besplatna je ovjera i dokumenata nezaposlenih lica neophodnih za zasnivanje radnog odnosa, ili drugih prava koja se ostvaruju po tom osnovu.

Prošle godine, u periodu od 1. juna do 6. jula javni bilježnici u Srbiji uradili su 126.687 besplatnih ovjera, većinom dokumenata potrebnih za upis.

Ovjeru potpisa i prepisa ili fotokopija u Srbiji od marta 2017. godine rade isključivo javni bilježnici, osim u mjestima gdje javnih bilježnika još nema.

U ovom trenutku, nisu imenovani još javni bilježnici za područja još četiri osnovna suda – Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek i Sjenica. U tim mjestima, ovjeru se i dalje može obaviti u sudovima.

izvor: Tanjug

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img