Direktor Medrese u posjeti džematima u Njemačkoj

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Potpredsjednik Mešihata i direktor Medrese Gazi Isa-beg, dr. Rešad ef. Plojović, boravio je u trodnevnoj ramazanskoj posjeti, od petka 10. do nedjelje 12. maja 2019. godine, bošnjačkim džematima Baden-Virtemberg regije u Njemačkoj.
Posjeta dr. Plojovića je realizirana u okviru ramazanskih aktivnosti i poziva od strane rukovodstva džemata Sindelfingen, jednog od najstarijih u ovoj regiji, gdje je obavljena džuma namaz, kao i zajednički iftar, teravija i druženje sa džematlijama u subotu.
Pored pomenutog džemata, domaćina posjete, potpredsjednika Mešihata su u petak ugostili na zajedničkom iftaru i teraviji čelnici i aktivisti džemata u Falcgrafenvajleru, na čelu sa predsjednikom i imamom džemata, dok je u nedjelju dr. Rešad-efendija prisustvovao iftaru i teraviji namazu u džematu Kirhajmtek, u kojem imamsku dužnost obavlja dugogodišnji muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić.
Tokom posjete dr. Plojović je govorio o važnosti i fadiletima mjeseca Ramazana, potrebi jačanja i uvezivanja naših džemata, te obavezi da se podrže i učestvuje u akcijama Islamske zajednice, kao što su organizirano ubiranje zekata i sadekatu-l-fitra, čiji institucionalni način organiziranja predstavlja opću korist za islam i muslimane na našem prostoru.
Za uspješnost ove posjete najzaslužnije je vrijedno rukovodstvo džemata Sindelfingen predvođeno imamom mr. Amir ef. Meheljićem, koji su htjeli da članovima pomenutih džemata omoguće da u mubarek danima mjeseca posta imaju među sobom musafire-vaize koji će im biti na raspolaganju i svojim nasihatima uljepšati i obogatiti mubarek ramazanske noći, ali isto tako nastojali i da musafiru omoguće ugodan boravak na ovom prostoru.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img