Razbijačima IZ-e zabranjeno djelovanje i u Dijaspori

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U subotu, 6. aprila 2019. godine u organizaciji džemata “Sabah” iz Nijmegena u Holandiji, upriličena je večer Kur’ana na kojoj se oglasila i ulema. Muftija IZ-e Bošnjaka u Evropi dr. Osman ef. Kozlić zahvalio je Bošnjacima koji su došli iz raznih krajeva Evrope i uveličali skup, a onda je u svom obraćanju istakao važnost jedinstva Bošnjaka u Evropi i cijelom svijetu.

Između ostalog, kazao je: ,,Do nedavno Bošnjaci muslimani u Srbiji imali su dvije Islamske zajednice: jednu legitimnu Islamsku zajednicu koja je u sastavu IZ u Bosni i Hercegovini i koju predvodi muftija Mevlud ef. Dudić; i drugu koja je osnovana od strane države Srbije i koja ima za cilj da podijeli muslimane! Prije mjesec dana pojavila se i “treća IZ” koju je osnovala, naša bratska i prijateljska, država Turska. Nažalost, ona aktivno djeluje unutar pojedinih džemata širom dijaspore”.

Zaključak je da sve ukazuje da je od velike važnosti boriti se i ustrajati na putu dobra u cilju očuvanja jedinstva IZ-e i Bošnjaka muslimana, na čelu sa jedinom legitimnom Islamskom zajednicom. Dijaspora ne smije dozvoliti da se u njene džemate uvuku razbijači jedinstva Islamske zajednice. Članovi džemata im to ne smiju dozvoliti. Razbijači Islamske zajednice moraju biti pobijeđeni i odstanjeni iz zdravog tkiva jedne i jedinstvene Islamske zajednice.
Naglašena je i važnost mjeseca ramazana koji svi vjernici sa radošću iščekuju i neizmjerni značaj dove kojom vjernik upućuje molbu Allahu dž.š. da uputi na Pravi put osobe koje su otišle na stranputicu. U mjesecu ramazanu Allah prima pokajanja od onih koji žele učiniti tevbu.

Muftija Osman ef. Kozlić poziva na jedinstvo sve Bošnjake kojima je duhovni centar Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu sa reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Samo takva jedinstvena islamska zajednica je garant zaštite Bošnjacima muslimanima u Evropi i svijetu. Sve drugo je stranputica na koju ne smijemo dozvoliti da odu naša braća. Sve u svemu, zaključak sa skupa bio je da razbijačima islamske zajednice nema mjesta, kako u domovini, tako i u dijaspori.
Radujemo se skorom dolasku ramazana koji je dobra šansa nekim Bošnjacima da se vrate Pravom putu.

Dopisnik SANA iz Dijaspore

Asmir Bihorac

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img