Dvodnevna svjetska konferencija na FIS-u

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Internacionalni centar za edukaciju i strategiju razvoja porodice, ICEFS sa sjedištem u Londonu u saradnji s Fakultetom za islamske studije u Novom Pazaru organizira drugu međunarodnu konferenciju na temu „Sistem vrijednosti i njegov utjecaj na razvoj dijaloga i promociju topološkog vođenja i porodične medijacije“.

Učesnike konferencije primio je prodekan Fakulteta za islamske studije prof. dr. Admir Muratović zahvalivši se organiaztorima iz Londona koji su za ovu konferenciju odabrali baš Novi Pazar.

“Dobro došli na Fakultet za Islamske studije koji radi pod okriljem Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, organizaciji koja preko šest vijekova brine o halu muslimana na ovim prostorima. Ako bih u jednoj riječi trebao da vam objasnim gdje se tačno nalazite, rekao bih da se nalazite na mjestu gdje je prije pet vijekova napravljena prva džamija na Balkanu, i u Sandžaku koji je poslednji Sandžak iz otomanske imperije, jedini koji je preživio sve što je zadesilo muslimanski umet. Da se ova konferencija održala samo prije dvadeset godina ne bismo svi zajedno bili u prilici da uživamo u ovom ambijentu u kojem sada uzivamo. Ovaj ambijent sa svim onim što ćete ako Bog da vidjeti u ovo nekoliko dana, kada je u pitanju Novi Pazar i Sandžak, rezultat je jedne tridesetogodišnje borbe Islamske zajednice za prava muslimana i za situaciju da u kapacitetu vlastitog našeg identiteta čuvamo ono što nam je emanet, to je naša vjera. Želim vam na kraju poručiti, vi ste u svojoj zemlji, vi ste među vašom braćom jer Bošnjaci i Albanci, dva autohtona muslimanska naroda u Evropi jesu narod koji su se rodili kao muslimani.” istakao dr. Muratović

Učešće u radu konferencije najavilo je više od stotinu istaknutih naučnih radnika iz sedamnaest različitih zemalja svijeta, arapskog poluotoka i zapadne Evrope. Dvodnevna konferncija je zakazana 8. i 9. ovog mjeseca.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img