Ministar Stefanović odgovarao na pitanja Zukorlića o antiislamskim letcima u Subotici – To je zaista uznemirujuće, uvjeravam Vas da ćemo pronaći organizatore

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na prošlonedjeljnom zasijedanju Narodne skupštine Srbije, na kojoj su prisustvali članovi Vlade, Narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić postavio je pitanje potpredsjedniku Vlade i Ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, šta je MUP uradio po pitanju antimuskimanskih letaka, plakata i natpisa, koji su se pojavili na području Subotice, a koji su iznemirili primadnika islama i Islamske zajednice na tom području, kako bi se otkrili nalogodavci, adekvatno procesuirali, a vjernici i objekti Islamske zajednice zaštitili.

Ministar Stefanović je kazao da je istraga pokrenuta, te da je uvjeren da će uskoro Policija oktriti nalogodavce.

Istraga vezana za letke u Subotici je pokrenuta. To zaista jeste uznemiravajuće i ne smijemo dozvoliti da, posebno u sredinama koje su multinacionalne, bilo ko i na bilo koji način sebi daje za pravo da može ugrožavati spokoj, da ne kažem bezbjednost građana koji su bilo koje vjeroispovjesti. Ja sam uvjeren da će Policija doći do informacija ko je štampao letke, ko ih je distribuirao i ko je organizator te akcije “, odgovorio je potpredsjednik Vlade.

Zukorlić je dodatno istakao da ono što je dodatno podiglo značaj ovom slučaju jeste krvavi teroristički napad koji se desio na Novom Zelandu, kao i informacija da je dotični terorista i zločinac prije dvije godine boravio na teritoriji Srbije.

Moje informacije govore da je on tom prilikom obilazio jednu džamiju na teritoriji Sandžaka, te da je u dokumentaciji koju je Policija pronašla kod njega pronađena i ta informacija. Zato se vjernici dodatno brinu i obraćaju nama da ovo pitanje podignemo na najveći nivo.

Na ovu konstataciju, članovi Vlade nisu dali odgovor.

Poglavar Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić ovim povodom pisao je protekle nedjelje Ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću sa zahtjevom da u Subotici kao i u nekim drugim mjestima gdje se pripadnici Islama osjećaju nebezbjedno ili im prijeti nekakva opasnost, da se ulože dodatni napori da se bezbijednost sa pozicije Policije osigura.

Muftija Zukorlić je na istom zasijedanju Skupštine od Ministra Stefanovića zatražio da zahtjeve Muftije dr. Dudića najozbiljnije razmotre i da postupe po njima.

Agencija SANA je kontaktirala danas Policijsku upravu u Subotici, traživši informacije o istrazi. Dobili smo odgovor da se radi intenzivno na toj istrazi, te da ne mogu davati izjave za medije dok istraga traje. Kada se pronađu počinitelji, PU će se oglasiti saopštenjem, rečeno je za naš medij.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img