Dr. Zukorlić – Srbi i Bošnjaci da postignu strateško pomirenje

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić bio je gost emisije „Balkanska reč“ na televiziji Balkan.

Dr. Zukorlić govorio o usponu Islamske zajednice pod njegovim rukovodstvom. Osvrnuo se na pritiske i pokušaj puča 2007. godine. Istakao da su nakon raspada Jugoslavije muslimani djelimično uspjeli da svoj duhovni centar sačuvaju u Sajarajevu.

  • Zalažemo se za nadgraničnu islamsku zajednicu, za sve muslimane sa duhovnim centrom u Sarajevu. Ovdje je pitanje da li će moja država meni kao Bošnjaku dozvoliti da ostvarim sva prava kao svom građanima, računajući i na vjerske slobode.“

Govorio o historiji Balkana kroz svoje djelo „Drevna Bosna“ sa posebnim osvrtom na genetski sastav stanovništva na Balkanu. Iznio zaključak da je Balkan bio predsoblje Evrope u kojem su narodi dolazili, miješali se, neki ostajali a neki odlazili. Što je dovelo to toga da su balkanski narodi genetički bliski.

  • Istraživanjem sam zaključio da smo mi na Balkanu etno-genetski izmješani i da ne možemo da pobjegnemo jedni od drugih. Da smo mi jedan kulturološki prostor. Zbog toga bi naša politika trebala budi drugačija. Narodi na Balkanu trebaju biti upućeni jedni na druge.

Dr. Zukorlić smatra da je kriza identiteta pojedinih naroda dovela do strašnih zločina u prošlosti.

  • Kada imate čvrst identitet vi nemate potrebu da negirate drugoga. Ako ste u krizi identiteta onda se stvaraju sukobi.

Osvrnuo se i na pitanje stvaranja organizacije Islamske države (ISIL).

  • Ne dozvoljavam da se islam poistovjećuje sa terorizmom. Uzimite historiju islama od 7. stoljeća i pogledajte brojke. Vidjećete da je islam vjera mira. Nažalost, moja vjera se zloupotrebljava. Kako od stranih faktora tako i od strane maloumnih muslimana koji zbog nerazumijevanja vjere pristaju da budu gorivo suludih ideja.

Dodaje i da je ISIL predstavljen kao opasnost za Zapad a zapravo je opasnost za muslimane, te da su stvarne žrtve ISIL i sličnih organizacija zapravo muslimani.

  • Pogledajte podatke. Pa preko 95% žrtava ISIL-a su muslimani i to sve govori. Vrlo je jasno da se radi o projektima drugih sa ciljem da se osvoje prirodna bogastava (nafta i gas) kojima su muslimanske zemlje jako bogate.

Dr. Zukorlić kazao da su Bošnjaci u na Balkanu autohton narod, ali da su kroz povijest plaćali tuđe cehove.

  • Ja mislim da su mnoga stradanja, zločini, međusobna istrebljenja, ratovi mogli da se prevaziđu da je bilo manje sitne provincijske malodušnosti, tog amoniziteta koji je dolazio kroz vještački izgrađenu sliku o muslimanima na Balkanu kao ostacima Turaka. Mi smo cijelo jedno stoljeće izgubili dokazujući da nismo Turci a plaćajući cehove Turaka za koje nismo krivi.

 

Na pitanje da li volite zemlju u kojoj živite dr. Zukorlić kazao da je to pitanje prava i obaveza.

  • Musliman u nemuslimanskoj zemlji je lojalan po pitanju društvenog ugovora a ugovor je u islamu svetinja. Prema tome, ja kao musliman kada sklopim društevni ugovor sa državom na principu da sam ja njen građanin, da ona mene štiti, da mi garantuje bezbijednost, da mi garantuje individualna i kolektivna prava, moju vjeru, moj identitet, da je mogu ostvarivati sve što i može građanin većinske nacionalnosti u tom slučaju to je strana obaveza. Po osnovu tih obaveza ja prihvatam lojalnost državi. Nekada je bilo strašno, nekada su dolazili specijalci da nas tuku, razbijanje Islamske zajednice smo doživjeli kao agresiju koju je podržala država i tu nepravdu mora država da otkloni. Prema tome to su rane koje moraju da se liječe. Prema tome ja sam ušao u partnerstvo sa SNS-om i Vučićem i to na principima koji se tiču statusa mog naroda, elementarnog odnosa prema mojoj nacionalnoj zemlji Bosni, gdje ja smatram da Srbi i Bošnjaci trebaju da postignu jedno strateško pomirenje.

Dr. Zukorlić kazao da je politika Stranke pravde i pomirenja povezivanje naroda i građenje budućnosti na stabilnim osnovama.

  • Ja ne želim da biram između Srbije i Bosne to je pogrešno, i emocionalno i politički. Ja hoću i i, neću ili ili. Moja politika je i i, ne ili ili. Kada napravite ili ili, tu je već problem. Zašto je ne bih imao dvije države, zašto ja ne bih ima duhovno, nacionalno i kulturološki Bosnu kao maticu, kao što Srbi u Bosni imaju Srbiju a onda imati Srbiju kao svoju državu čiji pasoš nosim i koja mi garantuje ona prava o kojima sam prije govorio. Mi zapravo takvu atmosferu treba ovdje da pravimo, zaključuje Zukorlić.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img