Home Vijesti SPP – Mora se riješiti problem vatrogasne stanice u Novom Pazaru

SPP – Mora se riješiti problem vatrogasne stanice u Novom Pazaru

208
0

FOTO – SANA

Još jedan stambeni objekat izgorio je u Novom Pazaru. Više porodica ostalo je bez krova nad glavom, na sreću ovog puta žrtava nije bilo. Stranka pravde i pomirenja, koferencijom za medije željela da podsjeti javnost da se ovakvi nemili događaji često dešavaju a da se problem ne rešava.

Generalni sekretar stranke pravde i pomirenja, Edin Đerlek istakao da grad ne smije dopustiti da se ovakvo stanje ponavlja, već se što prije mora osavremeniti vatrogasna jedinica.

“ Dok ministarstvo unutrašnjih poslova ne odgovori na naše zahtjeve, postoje mehanizmi koje grad preuzima ne čekajući da ministarstvo odgovori, pogotovo u situaciji gdje na svakih par nedelja imamo požar. Kao što sam naveo, općine Novi Sad, Kikinda ali i druge u Srbiji, koje također nisu dobile pomoć od ministarstva u datom trenutku, ali su se sami angažovali i sredstvima iz budžeta finansirali za modernizaciju vatrogasne jedinice. Ne vidim nikakav problem u tome, prosto je, ako postoji sposoban gradonačelnik kao i gradska uprava, ne čekaju toliko dugo da ministarstvo obezbjedi modernizaciju vatrogasne jedinice “, dodaje generalni sekretar SPP-a Edin Đerlek.

Ovim putem želimo pustiti glas o ovom alarmantnom problemu o kojem se ne smije šutjeti i koji se što prije mora riješiti, ističe Đerlek.

“ Hrabri građani, koji su zapravo junaci subotnjeg dana, goloruki su ulazili u vatrenu stihiju. Rizikovali su svoje živote kako bi ugasili vatru. Oni su zapravo junaci tog dana sa pojedincima iz gradskih preduzeća, pripadnicima policije ali i sa nekim privatnim firmama koji su došli. Da nije bilo građana, taj požar se ne bi ugasio ni do 23h, proširio bi se na druge objekte i samim tim bi imali jednu veću tragediju. Nakon toga, videli smo jednu zgrožavajuću sliku gdje se bukvalno loži logorska vatra, kako bi otopili cevi cisterne, kako bi otopili vodu koja treba da ugasi požar. Međutim, oni koji su na vlasti nisu imali sluha. Mi smo čak dali prijedlog da se pošalje zahtjev ministarstvu ali su i to potpuno anemično shvatali i odbijali. I dan danas, problem nismo rešili. Pozivam ovim putem Ministarstvo unutrašnjih poslova, sektor za vanredne situacije pri ministarstvu unutrašnjih poslova ali i lokalnu samoupravu da preduzmu sve neophodne mjere, da ulože maksimalan napor u cilju rješavanja ovog problema “, završava generalni sekretar SPP- Edin Đerlek.

Cijelu press konferenciju možete pogledati na Sandžak televiziji.

SANA – Zerina Bojadžić