Home Vijesti Đondić: Politika apsolutno stoji iza napada na mene

Đondić: Politika apsolutno stoji iza napada na mene

230
0

Prije 15 mjeseci u sobama Doma za lica ometena u razvoju u Tutinu nije bilo grijanja, adekvatnih kupatila, osposobljenih soba, ničeg za život i boravak. Danas slika potpuna drugačija.

-Okrečili smo najveći dio svih prostorija, soba, hodnika, boravaka. Probali da te sobe ukrasimo radovima naših korisnika, slikama, fotografijama, ručnim radinostima; da bude čisto, pedantno, toplo, da imaju toplu hranu, kvalitetnu i da imaju ljudski odnos i osmijeh, kaže Omer Đondić direktor Doma za lica ometena u razvoju u Tutinu.

Nakon što mu je zapaljen automobil a istraga nije pomakla s mjesta i danas se na prvog čovjeka Doma vrše različiti pritisci.

Žalosno je da u maloj sredini u kojoj se svi poznajemo pojedinci ne žele prihvatitipromjene, podržati dobre projekte i u svakom trenutku i svakog časa ih opstruiraju. Politika je ta koja apsolutno stoji iza napa na mene i iza pokušaja spaljivanja mog automobila zato što sam ja s jednim novim modusom rukovođenja, rada, prekinuo prethodnu praksu ljudi koji su žarili i palili ovom ustanovom. Iz nje su izvlačili ogromne koristi kako finansijske tako i druge vrste i kada sam prekinuo sve to postao sam problem i smetnja.

Dom, naglašava, nije ničija privatna svojina.

-Moja poruka svima njima, bili u kolektivu ili vani da ovo nije personalna stvar, da ni ja ni oni ne mogu Dom doživljavati kao privatnu svojinu i da ovo niko nama nije ostavio u zaostavštinu. Ovo je javna ustanova u vlasništvu države a kojom mi privremeno rukovodimo u cilju najboljeg tretmana prema korisnicima.

Dom za lica ometena u razvoju u Tutinu trenutno broji 242 korisnika. Mnogo je toga dosad riješeno. Konačno formiran Upravni odbor, rješena imovina na Godovskom putu. Ispred još pitanja koja treba riješiti poput broja i vrste radnika političke odluke iz 2010. godine, te kapacitetim objekt za novo korištenja čije puštanje treba odobriti nadležno ministarstvo. Dok se rješavaju problemi, korisnicima omogućen kulturno-sportski i zabavni život.