Home Vijesti Ambasador Republike Turske posjetio BNV

Ambasador Republike Turske posjetio BNV

212
0

Ambasador Republike Turske u Beogradu Tanžu Bilgić sa saradnicima posjetio je Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se sastao sa rukovodstvom Vijeća.

Predsjednik Vijeća upoznao je ambasadora sa najvažnijim aktivnostima, programima i projektima Vijeća i istakao da su Bošnjaci Sandžaka most saradnje između Srbije i Turske.

“Upoznali smo ambasadora sa vizijom našeg programa u četvorogodišnjem mandatu ovog vijeće koje je uglavnom fokusirano na obnovu bošnjačkog nasleđa iz vremena osmanske uprave, podršku obrazovanju na bosanskom jeziku, informisanju, zaštiti našeg maternjeg jezika i naravno izrazili želju za budućom saradnjom sa odgovarajućim institucijama.”

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić istakao da ne postoje nikakvi problemi u realizaciji projekata koje je prilikom posete Novom Pazaru pre 14 meseci dogovorio predsednik njegove zemlje Redžep Tajip Erdogan.

“Produžavaju se radovi na tim projektima, to su ozbiljni projekti gdje treba da se ozbiljno radi i pozabavi i zato su neki projekti već na stolu i realizacija se čeka. Što se tiče prvog projekta hamama i sa projektima koje smo napravili sa Opštinom Novog Pazara i sportsku halu, svi ti projekti su u realizaciji i čim se to bude završilo počet ćemo sa radom.”

Bilgić je podsjetio da uskoro počinje izgradnja puta Novi Pazar- Tutin, a da će radove izvoditi turska firma.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić