Protest roditelja i profesora Ekonomske škole zbog smjene direktora

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Roditelji učenika i profesori Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru okupili su se danas u školskom dvorištu da bi dali iskazali negodovanje zbog smjene direktora ove škole Seada Ljajića, pred za sutra najavljenu primopredaju dužnosti. Tačnije, na funkciju novog direktora izabran je, prema rješenju ministra Šarčevića, a po Konkursu od prije nekoliko mjeseci u narednom četvorogodišnjem mandatu Ivan Veljković, prosvjetni radnik – profesor informatike i matematike iz Novog Pazara.

Istovremeno, iz Sindikata kažu, ovo nije štrajk jer će ga Sindikat objaviti onako kako to Zakon nalaže i ukoliko do toga dođe. S novim direktorom o kojem, ističe predsjednik Sindikalne organizacije škole, ne znaju ništa osim napisa iz medija, nisu ni zadovoljni.

Ne zato što je to po imenu i prezimenu taj director, nego zato što za direktora ili v.d. direktora nije imenovan neko od članova našeg koletiva. Smatramo da od stotinu intelektualaca ove škole zaslužuje neko da bude ili v.d.direktor ili director u narednom period koji će voditi ovu školu, kaže, između ostalog, Nusret Kršić predsjednik Sindikalne organizacije škole.

Za Sandžak Tv oglasio se i bivši direktor Ljajić kojem je, da podsjetimo, mandat istekao prije tri mjeseca.

– Ja sam na godišnjem odmoru, nisam trenutno uključen ništa  I nemam pojma šta se dešava, kazao je Ljajić.

Novoimenovani direktor Veljković nije želio davati izjave prije stupanja na dužnost.

Inače, iz Vijeća roditelja zajedničko saopštenje upućen i prema Ministarstvu prosvjete. Iskazuju nezadovoljstvo i protest zbog odnosa Ministarstva prema odluci školskog odbora. Nastavničko vijeće je sa 114 glasova Za podržalo svog kandidata kojeg je jednoglasno podržao i školski upravni odbor prije tri mjeseca ali se Ministarstvo prosvjete do danas nije oglasilo. Najavljuju proteste sve dok, kako kažu, ministarstvo ne ispoštuje odluke nastavničkog vijeća, školskog odbora i Savjeta roditelja.

Roditelji žele direktora škole. Resorno ministarstvo se igra s interesima kolektiva škole I naše djece koja pohađaju ovu školu a I svih nas. Jedanaest dana škola nema rukovodioca, istakao je Amer Reč, predsjednik Savjeta roditelja.

A okupljeni roditelji bivšeg direktora podržavaju zbog, kako kažu, rezultata i angažmana koje je postigao za školu.

Problem je što mi ne znamo da li je imenovan bilo ko. Nama niko ne govori osim što čujemo preko društvenih mreža. Mi ni ne znamo ko je direktor. Naša djeca idu u školu, prave nekakve “live snimke”, ne funkcioniše škola kako treba.

Ova škola ima autoritet čemu nije doprinio nijedan zakon već direktor Sead Ljajić sa svim profesorima koji su uložili svu energiju da ova škola bude na visokom nivou.

Da podsjetimo, protiv bivšeg direktora Seada Ljajića, Agencija za borbu protiv korupcije dva puta donosila je preporuku za razrješenje s funkcije. Prvi put u oktobru 2016, jer je zaposlio sina i kćerku predsjednika školskog odbora, a drugi ove godine u septembru, jer je, kako se navodi u Rješenju Agencije, zaposlio svoju rodicu. Također, prosvjetni inspektori u rješenju od 19.12. 2018. ističu da se pojedini zaposleni na neodređeno radno vrijeme i njihova stručna zvanja ne nalaze u Pravilniku o vrsti stručne spreme nastavnika.

Dok traje sva priča informacija za učenike da će škola normalno raditi dok Sindikat, ako bude trebalo, ne donese odluku o štrajku.

Foto: Amer Reč, predsjednik savjeta roditelja

Foto: Nusret Kršić, predsjednik Sindikalne organizacije škole

  

izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img