Akademik Zukorlić: Potreban temeljit zaokret u obrazovanju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gostujući u emisiji “Pretres” 31.12.2018. godine, akademik Muamer Zukorlić pored aktualnih političkih zbivanja dotakao se i reforme Zakona o visokom obrazovanju. Nije, kaže, problem jedan akt već je problem odnosa prema obrazovanju općenito što niti u jednom trenutku nije bilo ozbiljne odlučnosti i dosljednosti da se postojeće anomalije eliminišu.

“Da se taj famozni pojam reforma započne a kamoli provede. I to što smo imali to je već od tih demokratskih promijena o kojima se od 2000-te govori. Formiraju se timovi, komisija ali pomaka uopće nema.   Cjelokupnu  priču kadrovski pa i politički vode oni koji su dio tog anahronog, starog, socijalističkog komunističkog sistema mišljenja. Mislim da će obrazovanje općenito propadati u ovoj zemlji a s obrazovanjem i društvo i sve ozbiljne ideje i energija ovog društva i da se neće napraviti ni političke reforme ni općedruštvene promjene na bolje ako se ne napravi temeljit zaokret prema obrazovanju”, ističe akademik.

Zato je, kaže, potrebna politička volja i politička odluka jer ona je ta koja može donijeti strateške. Moguće je, mada ne i lako, naći ljude koji nisu zaraženi komunističkim sindromom mišljenja. Jedna od ključnih anomalija je da je profesor na univerzitetu centralna figura visokog školstva. Reforme ne može biti dok je takav u svim tijelima visokog obrazovanja, od Nacionalnog savjeta do Ministarstva.

“Profesori vladaju visokim obrazovanjem i onda oni štite strateške interese. I zato nema šanse da donesete odluku koja će biti na njihovu štetu, da li finansijski, statusno, konformistički. Onda ste taoc te kategorije.”, kazao je Zukorlić.

To dok se ne promijeni i ne dođu ljudi koji će po modelu vanrednog stanja krenuti u obračun i vratiti univerzitet tamo gdje mu je mjesto, da suštinski postoji zbog znanja a formalno zbog studenta, da profesori i asistenti servisoraju znanje studentima. Ako postoji hijerarhija student je važniji od profesora, kaže, između ostalog, akademik Zukorlić.

Pored teme obrazovanja Zukorlić je u emisiji govorio i o stanju u zdravstvu, privredi, infrastrukturi, zaštiti kulturno-historijskih spomenika, sportu, medijima, te pošasti korupcije i kriminala koja je zahvatila sve spomenute segmente.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img