Home Vijesti Ko je Bošnjake izbacio iz Ustava Srbije?

Ko je Bošnjake izbacio iz Ustava Srbije?

20
0

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin svoje predizborne aktivnosti posljednjih godina gradi na tezi da Bošnjaci nisu srpska manjina, već autohton narod. “Ne prihvatamo status građana drugog reda. Hoćemo da budemo ono što jesmo. Hoćemo da kao narod budemo upisani u Ustav”, kazao je nedavno Ugljanin. 

U ovoj izjavi nema ništa sporno i sve bošnjačke partije zalažu se da se Bošnjacima vrate prava koja su im oduzeta 2006. godina kada je donesen novi Ustav  kojim su Bošnjaci izbačeni kao konstitutivan narod a Republika Srbija se definiše kao država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.

Ono što je poražavajuće jeste da je Ustav koji Bošnjake svrstava u red građana drugog reda, dobio podršku političkih struktura u Sandžaku. Lideri tada najjačih političkih partija Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić pozvali su Bošnjake da daju podršku Ustavu, navodeći da je novi Ustav garantuje građanska, manjinska i ljudska prava.

 

Nezadovoljstvo novim Ustavnom iskazala je jedino Islamska zajednica. Tadašnji muftija sandžački Muamer Zukorlić organizirao je susret sa političkim predstavnicima Bošnjaka, kako bi ukazao na brojne propuste, ali i kako bi Bošnjaci utvrdili zajedničku platformu o rješavanju statusa Bošnjaka u Srbiji kao i statusa regije Sandžak. Kako su Ljajić i Ugljanin tada bili ministri u Vladi Srbije, nisu se usudili usprostavili državi, već su na štetu svog naroda, lažirali rezultate referenduma u gradovima Sandžaka i time Bošnjake umjesto naroda definisali kao nacionalnu manjinu.

 

 

Posljedice ovakve odluke Ugljanina i Ljajića osjećaju se i 12 godina kasnije. Naredna prilika za ispravak nepravde zavisiće od okončanja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, koji će prema procjeni stručnjaka rezultirati promjenom Ustava Srbije. Trenutak za promjenu bošnjački političari moju dočekati spremi. Dobra stvar je što se mnogo toga promijenilo od 2006. godine, pa će oni koji su tada prepoznali pogubnost Ustava, sada direktno kroz Parlamet Srbije moći ispraviti nepravdu.

Slikovni rezultat za zukorlic parlament