Slobodarski pohod krenuo iz Sjenice – Održana završna konvecnija liste “Matica bošnjačka”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na trgu u Sjenici, pod otvorenim nebom održana je završna konvencija liste “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić Muftija”. Veliki broj Sjeničaka, Pešteraca i Kladničana došao je javno dati podršku pravdi, pomirenju i bošnjačkom jedinstvu na čelu sa akademikom muftijom Muamerom Zukorlićem.

Na početku su predstavljena programska načela liste “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić Muftija”.

Prisutnima se obratio predsjednik opštinskog odbora SPP-a u Sjenici Munib Mujagić, koji je istakao da je vrijeme da trenutna vlast postane prošlost.

“Aktuelna opštinska vlast nam servira sebi svojstven model izbora. Proglašavaju pojedince izdajnicima i neprijateljima, preko društvenih mreža vrijeđaju i ponižavaju naše sugrađane, ali znajte da je to sve sa jednim ciljem da skrenu pažnju sa prave istine. Kažu mi: “Munibe, izdao si”. Njima, vama i svim Sjeničacima kažem da sam ponosan što sam izdajnik ovakve vlasti, jer ova vlast je sve najgore što se desilo ovom narodu. Mi se sa tim ne mirimo, mi smo neprijatelji ove vlasti i izdajnici smo svega onoga što rade. Poručujem svima da dobro razmisle u tišini svojih domova i među svojom porodicom da li se slažu sa moralom ove vlasti. Njihova politika je “šoder politika”. Nema ih nigdje od izbora do izbora, a onda se pred izbore sastave prijatelji, braća, kumovi i dotjeraju malo asafalta i to po modelu “pola Zeću, pola preduzeću”. A kada padne prva kiša ona odnese puteve, a prijatelji, braća i kumovi odnesu pare. Pokažite da ste neprijatelji takve politike. Historija će pamtiti i zabilježiti ovu vlast kao najveće rušitelje i oni nemaju pravo više tražiti glas od vlast”, poručio je Munib Mujagić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učešće su uzeli Mladi Stranke pravde i pomirenja. Talentovana Almedina Đekić predstavila se sevdalinkama “Oj Sandžaku” i “Mlad se Jusuf oženio”. Ajša Salihović se predstavila besjedom “Ne stidi se Bošnjo, ponosan budi”, kao i Sumeja Smailagić, koja je recitovala poeziju “Ja sam Bošnjak”.

Vijećnica liste “Matica bošnjačka – Muamer Zukorlić Muftija” i književnica Sanela Halković u svom obraćanju poručila:

“Književnici kao što sam ja kojima je rodoljublje primarna inspiracija, strepe narodu svome kao djetetu jedvačeku. Muhamed Abdagić, poznati bošnjački pjesnik pisao je o izdaji, pa je zato bio osporavan, zabranjivan od strane vlasti. Bilo je i tada direktora i raznih foteljaša, ali historija ne pamti nikoga od njih. Pamti samo Muahemda Abdagića. Nemojte da marite za ucjene raznih direktora, raznih foteljaša. Njih neće niko pamtiti. Pozivam vas da krenete za bakljom koju podiže Matica bošnjačka. Oni koji se bore protiv reisa Cerića, reisa Kavazovića, znajte da nisu prijatelji Bošnjaka. Ovo je baklja jedinstva. Jedinstva Bosne i Sandžaka”, ističe Sanela Halković.

Građanima Sjenice su u nastavku predstavljeni kandidati za vijećnike, na čelu sa liderom Bošnjaka Sandžaka, akademikom Muamerom Zukorlićem Muftijom, koji se orbatio prisutnima uz poruku da miriše pobjeda na svakom koraku.

“Miriše pobjeda, osjećate li? Dolazi pobjeda, dolazi pravda i pomirenje uz Božiju pomoć inšallah. Kažu došli uposlenici opštine u Sjenici da brane džamiju od nas. Ja ih srdačno selamim, to su naša braća, poručujem im da idu svojim kućama, da ne zebu, jer mi ne otimamo ništa. Da, te džamije su otete silom, ali ćemo ih vratiti bajrakom slobode i pobjede na izborima za BNV, odakle je sve to i počelo. Naš bajrak slobode predstavlja istinu, pravdu, pomirenje, predstavlja vraćanje povjerenja i jedinstva među članovima prodoice, prijateljima i komšijama, među svim dobrim ljudima. To je naš bajrak slobode. Sa istinom i pravdom osvijetlićemo put svima onima koji su na tren našli sebe u mraku i magli, pogriješili, otrgli se iz ove zajednice vođeni lažnim informacijama, ali su shvatili da je to pogrešan put. Mi ih zovemo da se vrate, jer sve ovo što smo osnovali mi smo to učinili ne protiv nekoga, već za jedinstvo i prave vrijednosti. Maloprije gledam onu gore SDA zastavu. Žao mi je što je onako zgužvana, jer ja sam je ja onih 90-tih godina nosio, svi smo je nosili, jer smo mislili da je ona bajrak slobode Bošnjaka. Nažalost, ona je sada zgužvana kao i ta stranka, meni je to žao. Bajrak ne smije biti zgužvan, on mora biti visoko. Zato smo osnovali Stranku pravde i pomirenja i mi smo ga preuzeli i nosimo ga visoko i ponosno, ali ne da bismo bili protiv njih. Znajte, naša pobjeda 4. novembra je dobro i za nas i za njih. Mi se prema njima ne ophodimo kao prema neprijateljima, oni su naša braća. Mi se prema njima ophodimo kao prema pacijentima kojima treba lijek, a mi smo tu da im pomognemo. Zato im pružamo ruku pomoći. To smo mi i to treba da budemo i baš zato što ste vi ovdje u ovolikom broju pod bajrakom SPP-a i Matice Bošnjačke, ovo je dokaz da sve što nas je uništavalo cijelo jedno stoljeće, zapravo nas je ojačalo. Ovo nije samo sjeme, ovo je više od toga. Ovo je biljka, oblak, ovo je snaga, ovo je sloboda, zato slobodarski pohod kreće baš ovdje iz Sjenice”, kaže muftija akademik Muamer Zukorlić.

Znanje se ne dobija preko noći, karakter se gradi od rođenja.

“Odgoj, vaspitanje i obrazovanje se ne kupuju preko noći. To se prvo dobija u kući, pa se poslije dograđuje kroz znanje, ali svemu tome je karakter temelj. Vi ste nekad mislili da je neki hodža dobar prema tome kolika mu je ahmedija. Ne, ako ilum i znanje podižete na nekarakteru to zaudara, to je zlo. Temelj je karater, to je osnov našeg života i vjere. E to je temelj ljudi koje smo delegirali na našoj listi”, istakao je akademik muftija Zukorlić.

U promjeni je bereket, kaže Muftija.

“Zašto sam ja svjež u politici? Pa zato što sam tek dvije godine na političkoj sceni. Zašto su oni bajati u politici? Pa zato što su tri decenije na političkoj sceni. Znajte da je promjena bereket. Evo i jednom i drugom poručujem da malo promijene i Ugljaninu i Ljajići. Evo neka zamole Vučića, evo zamoliću i ja da ih pošalje za ambasadore, jednoga u Ankaru, drugog recimo u Azerbejdžan. Narod treba nešto svježe, nešto taze. Braćo i sestre, pobjeda miriše, vjerujte, samo treba da se ubere”, završava akademik muftija Zukorlić.

Nakon Sjenice istog dana upriličit će se završna konvencija u Novoj Varoši.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

           

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img