Sa trga Gazi Isa-bega ispraćen rekordan broj hadžija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na trgu Gazi Isa bega upriličena je svečanost i ikrar dova u povodu ispraćaja hadžija koji će u organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji putovati put svetih mjesta Medine i Meke. Svečanosti prisustovali brojni čelnici ustanova Islamske zajednice, imami, muderisi, te delegacija IZ-e predvođena predsjednikom Mešihata IZ-e u Srbiji muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Svečanost svojim prisustvom uveličali i predstavnici javnog, političkog, obrazovnog i kulturnog života na čelu sa svebošnjačkim liderom i narodnim poslanikom, predsjednikom Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademikom muftijom Muamerom Zukorlićem.  Na samom početku ašere je proučio Kemal ef. Jusufović, a svojim izvjedbama prisutnima su se predstavili i polaznici dječije ustanove „Reuda“.

Svršenik medrese Gazi Isa-beg i student FIN-a Ensar ef. Latifović prisutnima se predstavio učenjem telbije i ilahije.

Posredstvom Mešihata IZ-e u Srbiji ove godine hadž će obaviti 239 lica, od kojih 138 muškaraca i 101 žena, dok će hadž u svojstvu bedela obaviti 64 lica. Ovogodišnji hadžije dolaze iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Prijepolja, Nove Varoši, Priboja, te Preševa i Bujanovca.

Hadžije predvode dr. Rešad ef. Plojović i dr. Enver ef. Omerović. O zdravlju hadžija brinut će dr Suad Tutić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je istakao da danas put svetih mjesta idu najodabraniji među nama.

„U najodabranijem danu u nedjelji, na najodabranijem parčetu Novog Pazara mi smo se okupili da ispratimo najodabrannije među nama. Put Meke i Medine šaljemo najveći broj u povijesti muslimana koji će Allahu u goste. Molimo Te Gospodaru da olakšaš Svojim gostima, da u zdravlju, veselju, berićetu i rahatluku putuju do svetih mjesta Meke i Medine. Da im primiš hadž i da se vrate svojim porodicama očišćeni od grijeha. Okupili smo se ovdje kao ozbiljni muslimani, kao ozbiljno organizirana zajednica da smo na putu jedne zajednice, jedne islamske zajednice i da može, kako je rečeno u Kur'anu, samo jedna zajednica postojati“,  poručio je muftija dr. Dudić.

Iskreni vjernici, ističe Muftija, slijedit će pravi put.

„Allah je u Kur'anu govorio o jednoj zajednici, al’ nam je nagovijestio da će imati i inat zajednice, inat muslimani, inat hadžije, inat imami i tako redom. Naši stari, iako nisu znali mnogo da dersu, al’ su govorili da u svakom žitu ima kukolja. E to je ovaj kukolj pored pravoga puta. Međutim, danas ovdje su muslimani pravoga puta i hadžije pravoga puta. Zapamtite, svi drugi koji idu nekim drugim putevima to su kukolj putevi, kukolj muslimani, kukolj hadžije, kukolj imami i tako redom. I oni političari koji nisu danas sa svojim ummetom to su kukolj političari. Zapamtite braćo, to se treba jasno znati i govoriti. Naši muslimani iz godine u godinu sve su svjesniji pravoga puta i prave zajednice. Evo, dvadeset i pet godina kako organiziramo hadž, njih 239, nikad više hadžija, ali ne kukolj hadžija i džematlija, ne hadžija iz inata, već iskrenih, dobrih, poštenih dostojanstvenih“, rekao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Nakon toga uslijedila je ikrar dova koju je proučio potpredsjednik Mešihata i glavni vodić dr. Rešad ef. Plojović. Članovi porodica i prijatelji hadžija ispratili su ih uzdignutih ruku, učenjem tekbira uz suze radosnice. Radosni i sretni što će im doći od grijeha čisti kao od majke rođeni, uz dovu da sljedeće ili neke naredne godine oni imaju njihovu ulogu.

 SANA – Hamza Škrijelj

 FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img