Akademik muftija Muamer Zukorlić promovisao Drevnu Bosnu i Academiu u Bužimu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U velikoj sali bužimskog Doma kulture promovirana su djela “Drevna Bosna” i “Academia”, autora akademika muftije Muamera Zukorlića, u organizaciji Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i Matice bošnjačke. U predstavljanju djela učestvovali su akademik Mujo Demirović, akademik Refik Šećibović, te autor djela akademik muftija Muamer Zukorlić. Zbog lošijeg zdravstvenog stanja promociji nije mogao prisustvovati akademik Muhamed Filipović, ali je poslao pismo poruke u kojem govori o ova dva, kako ističe, historijska djela.

Domaćini promocije bili su opština Bužim, Patriotska liga Bužim, te Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”.

Predsjednik Patriotske lige Bužim Senad Šahinović poselamio je goste i sve prisutne i poželio im dobrodošlicu.

Načelnik opštine Bužim Zikrija Duraković istakao je da su skupovi ovakvog tipa izuzetno važni.

“Naša domovina kroz prošlost prošla je kroz jako turbulentna vremena, ali hvala Bogu nikad nije uništena i izgubljena, pa i danas svjedočimo da postoji. Sve ono što ovi ljudi, akademici i naučni radnici rade podsjeća nas na ono šta smo i ko smo, te tako ne prepuštati nas zaboravu. Kao drevni narod zaslužujemo da smo među najvećima. Naš autor akademik Zukorlić u ovom djelu objedinio je sve što treba jednom Bošnjaku da bude ponosan što nosi to ime. U Drevnoj Bosni objedinjen je cijeli mehanizam dokaza da smo oduvijek bili autohton narod. To trebamo znati, o tome čitati i prenositi drugima”, istakao je Duraković.

Prvi krajiški akademik Mujo Demirović obratio se prisutnima, govoreći o Drevnoj Bosni.

“Akademik Zukorlić je jedan od najvećih neimara iz plejade bošnjačkih graditelja kroz historijska, rekao bih, djela. Ovo je zaista posebno i veliko djelo, pa je meni čast da sam promotor. Ona je najveće oružje očuvanja identiteta jednog naroda. Ako za nas kažu u Krajini da smo junaci, ako kažu da su Sandžaklije istog kova, jesmo zaista. Ali neka znaju da smo i uman narod, jer smo u najtežim vremenima znali sačuvati svoju naciju i identitet, na liniji, ali i perom. Imali smo velike junake, rahmetli Izeta Nanića, Atifa Dudakovića i mnoge druge, danas imamo ljude poput akademika Zukorlića. Dugo nisam pročitao knjigu od jednog mudrijeg naučnika. Povrh toga što je vrhunski intelektualac, duhovni i svjetovni, vjerujte poseban je naučnik. Ko bude čitao djelo, znaće o čemu govorim”, poručio je akademik Demirović.

Akademik Refik Šećibović u svom izlaganju istakao je da ove dvije knjige autora akademika muftije Zukorlića mijenjaju naš odnos prema nama samima.

“Mi moramo svoje institucije i svoje znanje da širimo mnogo brže nego ikada, a ove dvije knjige nas tjeraju da promislimo zašto smo mi kao stari evropski narod uvijek prihvatali mišljenje drugog? Drevna Bosna je knjiga renesanse među nama, mi moramo reći svojoj djeci i bližnjim svojima da je pročitaju i saznaju svoje prave korjene. U knjizi Academia opisano je na koji način se znanjem i svojim institucijama trebamo boriti za svoj identitet. Tamo ćete vidjeti nevjerovatnu plejadu naših akademika. Danas Evropa ima mnogo naučnika i naučnih odsjeka, ali nema učenjaka. Učenjaka je zaista malo, ali oni su najvrijedniji, oni služe da ukažu naučnicima na određene stvari i kako postupiti. E tako i naš Muftija djeluje ovom knjigom kao učenjak, dajući nam prave smjernice”, ističe akademik Šećibović.

Autor dva prestižna djela akademik muftija Muamer Zukorlić obratio se prisutnima riječima da dok god postoje čvrsti i stameni Bošnjaci, sve ovo ima smisla.

“Sve ove velike riječi mojih kolega su nešto najljepše što jedan čovjek može dobiti. One su iskrene i lijepe, ali još jedno breme na plećima u emanetima koje ova djela nose. Trebate znati da ova djela još dugo ne bi izašla iz štampe da nije bilo krovne institucije Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i kao inspiracije i kao logistike. Ja neću govoriti o knjigama, jer ja sam ono što sam imao reći stavio perom na stranice ovih djela, ali ću govoriti o tome šta je to klijalo u meni da se odlučim na sve to. Ove dvije knjige aktueliziraju dvije važne teme. Kada je u pitanju Drevna Bosna dugo me je mučilo pitanje, a ono je koliki su korijeni drveta sa ovoliko bogatom krošnjom grana, ovolikim kulturološkim plodovima? Koliko su i kakvi i dokle dosežu korijeni tog drveta, tako raskošnog, drveta kojeg već dva-tri stoljeća udaraju razne oluje, ali ono opstaje, pogotovu kroz sve genocide i stradanja, ali ono opet iznova nastaje, opstaje, pa sam se zapitao – Bože od kakvog li je korijena to drvo da sve to može izdržati, sigurno su ti korijeni veliki? Onda sam shvatio da je potrebno Bošnjacima da se pojavi neko ko nije sa polja klasičnog naučnog i historijskog istraživanja, pa sam rekao sebi da ću ono do čega dođem od događaja i fenomena zapravo tumačenjem predstaviti. Želja mi je bila predstaviti nešto autentično, originalno, što neće imati u sebi nešto što nije naše, što nije istina”, istakao je Zukorlić.

Kada je riječ o djelu Academia, Zukorlić ističe da ako je Drevna Bosna skenirala korijene Bosne i Bošnjaka, Academia ima ambiciju obnove bošnjačke akademske elite.

“Mi danas kod Bošnjaka imamo da je neuk čovjek slobodniji od učenog. U ovom djelu sam ponudio neke recepte i time delegiram još jedno. Da bi jedna elita mogla biti uspješna potrebno je nekoliko stvari. Prva je sloboda, jer intelektualac je bez slobode govora i slobode uma zapravo sluga. Druga veoma bitna je sposobnost timskog djelovanja. Vjerujte, kada bismo mi mogli da se u timskim sportovima takmičimo pojedinačno mi bismo bili apsolutni šampioni. Vijdeli ste komšije Hrvate, dokazali da se timskim radom i trudom može doći do svjetskog vrha u fudbalu, ne zahvaljući pojedincima već timskim radom, kao država od 4-5 miliona stanovnika. Zato je i osnovana BANU, da bismo timski djelovali. Svoja iskustva i znanja trebamo predati našim mladima, jer koliko god da smo prošlost, mi smo šifra za uspješnu budućnost”, poručio je Muftija.

Nakon promocije uslijedilo je potpisivanje djela od strane autora akademika muftije Muamera Zukorlića prisutnima.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

https://web.facebook.com/media/set/?set=a.10155422697881697.1073741848.69393956696&type=1&l=5806b7245a

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img