U Rožajama upriličen iftar u organizaciji Muftijstva sandžačkog

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Muftijstva sandžačkog u Rožajama je u hotelu Wahels dana 06. 06. 2018. godine priredjen iftar za preko 200 zvanica.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević se obratio prisutnima govoreći o suštini ibadeta zbog čijeg ostvarivanja nas je stvorio Gospodar svih svjetova. Na dunjaluku postoji džennet, ko ne udje u taj džennet na dunjaluku neće ući ni u vječni obećani džennet na Ahiretu. Džennet na ovom svijetu je ibadet. Vjernici dok vrše ibadet oni osjećaju takvu slast i ljepotu isto kao što uživaju stanovnici dženneta zato je ibadet i nazvan ovim najljepšim terminom, istakao je Muftija Kujević.

Drugu stvar koju želim da napomenem jeste da su dva uslova za uspjeh i prosperitet jedne zajednice :

Prvi je da imamo sposobne pojedince u svim oblastima i segmentima koji će svoj posao raditi perfektno.

A drugi uslov je da ti sposobni pojedinci rade timski to jeste kroz džemat odnosno instituciju.

Tome nas je naučio Allahov Poslanik alejhi selam koji je odgojio najbolje pojedince kakve do tada svijet nije vidio poput Ebu Bekra, Omera, Osmana, Alije, Ebu Ubejda El Džerraha i mnogih drugih. Svaki od njih je vrijedio kao jedan cijeli narod. Ali nije bilo dovoljno da oni samostalno rade i pojedinačno djeluju već ih je Allahov poslanik organizirao kroz zajednicu i institucije čije je temelje udario čim je došao u Medinu, napomenuo je hfz. Kujević.

Treću stvar koju želim da podvučem večeras jeste obaveza svakog pojedinca da doprinese širenji istine do te mjere da ona svugdje zadominira i zavladala. Svi smo dužni da popravljamo stanje oko nas i u okruženju. To nam je garancija opstanka. Ne smijemo čekati da nam pojedinci koji su na čelu naroda ostvare sve naše ključne ciljeve a da se mi izmičemo i nalazimo opravdanja i izgovore za našu informiranost i pasivizam. Takav odnos će nas dovesti do nestanka na ovim prostorima a naši potomci će se raseljeni po dalekom bijelom svijetu utapati i asimilirati u velike nacije i narode, rekao je Muftija sandžački.

Znam da ste vi koji ste došli na ovaj iftar odabrani dio našeg naroda i dovoljan je vaš broj da promijeni stanje na bolje ne samo u našoj čaršiji već i u cijeloj državi kako bismo živjeli u još ljepšoj, čvršćoj, sigurnijoj i bogatijoj državi, završio je Muftija Kujević.

Informativna služba Muftijstva sandžačkog.

         

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img