Protest mještana sela sa Pešteri zbog nelegalnog okupiranja zemljišta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Mještani četiri sela na Pešteri proteklih dana susreću se sa nizom problema. Njihova egistencija ugrožena je otkako je, kako kažu mještani, Numan Bajramović zagradio i počeo sa oranjem do 100 hektara zemlje. Nepravda ih, ističu, boli jer nisu zaštićeni, a prisiljeni su da se sami bore za svoj hljeb. Stoga su otpočeli protest i zaustavili radove koji već bili započeti.

Dino Bibić mještanin sela “Ugao” je kazao:”Mi se upravo nalazimo na mjestu koje je prirodni rezervat koje je proglašeno “Peštersko polje” i pod drugim stepenom je zaštite. Ovdje su neki od uzurpatora zemljišta koje  je državno, a koji su na silu htjeli oduzeti.”

Redžep Bibić  mještanin sela “Ugao” je kazao:”Mi smo nekoliko puta zemlju branili i na sud smo dobili. Sad je došao neki Nuce i mi ne damo da se ore.”

Fadil Seferović mještanin sela “Ugao” je kazao:”Ukoliko se sve poore, selo Boroštica mora ugasiti 7000 ovaca i 800 krupne stoke, drugo selo Bioce mora ugasiti oko 5000 ovaca, Ugao isto tako, Doliće.”

Izudin Škrijelj mještanin sela “Boroštica” je kazao:”Numan nikakav novac nije dao, on je samovoljno zagradio 100 i nešto hektara, bez ikakve papirologe.”

Odbornik Stranke pravde i pomirenja Fadil Nikšić dobio je poziv od mještana u nadi da im pomogne riješiti ovaj slučaj. Njegova građanska dužnost bila je da izađe na teren, te da pokuša pregovarati. Došao je do podataka iz katastara a s tim i do istine.

Fadil Nikšić odbornik Stranke pravde i pomirenja ispred POK Sjenica je kazao:”Numan Bajramović je kupio parcel 95/1 i 96/1 u površini od 12 hektara i 33 ara, to je nesporno. Parcele koje su između puta Buđevo i puta koji dolazi iz Tuzinja je katastarska opština Buđevo se vode na Republiku Srbije, Ugao je također u vlasništvu Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede. Katastarska parcela neposredno uz farmu 95/3 je privatna parcela Bibića, parcela 90, 94 je Srbija šume.  Znači ovdje nema ništa ni što je Đurovo a ni Numanovo, uz dužno poštovanje mom prijatelju Numanu. Možda je čovjek kupio ja ne sumnjam da je on dao pare prevarantu Đuri.“

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img