U gimnazijama od septembra dva nova predmeta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Maturanti koji ove godine upišu gimnazije od septembra će imati dva nova obavezna izborna programa, odnosno dva časa više nedeljno. 

Kako je “Blicu“ objašnjeno iz Ministarstva prosvete, deca će na tim predmetima sagledavati određene pojave iz ugla svih nauka koje izučavaju tu pojavu.

Kako piše list, prema novom planu i programu, od školske 2018/19. godine u prvom razredu gimnazije uvodi se još šest izbornih programa, a od tih ponuđenih šest, škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri.

Učenici će potom od ta četiri birati dva koja će pohađati u prvoj godini.  U drugoj godini mogu da nastave da pohađaju iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa.

Kad završe drugu godinu, učenici biraju nova dva, od ukupno devet programa, koji se uče u trećoj i četvrtoj godini.

Plan za prvi i drugi razred gimnazije predviđa šest programa: “Jezik, mediji i komunikacija”, “Pojedinac, grupa, društvo”, “Zdravlje i sport”, “Obrazovanje za održivi razvoj”, “Primenjene nauke”, “Umetnost i dizajn”. 
Plan za treću i četvrtu godinu gimnazije podrazumeva devet programa: “Obrazovanje za održiv razvoj”, “Umetnost i dizajn”, “Primenjene nauke 1 – ka medicinskim naukama”, “Primenjene nauke 2 – ka tehničkim naukama”, “Osnovi geopolitike”, “Ekonomija i biznis”, “Religije i civilizacija”, “Metodologija naučnog istraživanja”, “Savremene tehnologije”.

 

Izvor:B92,  Gettyimages

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img